Confidenţialitate

Aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen, primul punct pe ordinea de zi din 8 decembrie a Consiliului JAI

După negocieri intense în ultimele săptămâni, aderarea României, dar și a Bulgariei și Croației, la Spațiul de liberă circulație Schengen va fi pe agenda reuniunii miniștrilor de Justiție și de Afaceri Interne din Uniune. Reuniunea ce va avea loc pe 8 decembrie va fi una decisivă, iar la ea se va decide dacă intrăm în Schengen sau nu de la 1 ianuarie.

La reuniunea JAI din 8 decembrie miniștrii, practic reprezentanții de specialitate ai tuturor statelor membre ale Uniunii, vor decide dacă România, Bulgaria și Criația vor intra sau nu de la 1 ianuarie in Schengen.

Iar dacă va fi unanimitate, așa cum e obligatoriu ca o decizie să fie favorabilă, se va decide și cum va intra fiecare țară în spațiul fără controale la granițe intre statele din Schengen.

Potrivit anunțului Consiliului, discuțiile de la reuniunea din 8 decembrie se vor concentra mai ales pe combaterea rețelelor de traficanți de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice.

Vă reamintim, după ce lideri din Austria au spus că nu sunt de acord cu extidenderea Schengen acum, pentru că țara lor e asaltată de cereri de azil și imigranți care au ajuns până la Viena neopriți de nimeni, președintele Klaus Iohannis a explicat că mai bine se amână aderarea noastră decât să avem un vot negative pe 8 decembrie.

Ulterior, șeful statului a revenit și a spus că vede totuși posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vicecancelarul austriac susține aderarea României și Bulgariei la Schengen | AUDIO