Confidenţialitate

Activiștii avertizează că proiectul privind garanția pe sticle și PET-uri are unele probleme | AUDIO

În curând, vom plăti garanție pentru sticle și PET-uri la magazin.

Activiștii de mediu atrag atenția asupra proiectului pentru plătirea unei garanții la cumpărarea de PET-uri și sticle.

În momentul în care vom returna recipientele, ne vom lua banii înapoi: între 50 de bani și un leu pentru fiecare recipient.

Ministerul Mediului vrea ca măsura să intre în vigoare până la sfârșitul anului, când trebuie să ajungem de la 14% rată de reciclare a deșeurilor, în prezent, la 50%.

Cadrul legal există încă din 2016, dar nu a fost niciodată pus în aplicare.

Activiștii de mediu atrag atenția că acest sistem de reciclare are unele probleme. Valentin Krancevik de la Let’s Do It, Romania a spus,  la Europa FM, că în marile magazine ar putea fi instalate automate de reciclat sticle și PET-uri, așa cum există în Germania:

Krancevik: Ar trebui implementat corect, în sensul în care cetățenii care cumpără de la un magazin să poată să se ducă cu deșeuri la orice alt magazin sau punct de colectare. Să nu fie nevoiți, dacă au fost în Reșița în vacanță, să ducă tot în Reșița deșeul.

Vlad Petreanu: Legea spune că trebuie să te duci înapoi, la magazinul de unde ai cumpărat, cu bonul respectiv.

Krancevik: Da, așa spune acum. Sperăm să nu se implementeze așa. Din câte înțeleg, la Minister sunt discuții pentru ca marii retaileri să implementeze acest sistem și să fie unul centralizat cumva. Să fie niște automate unde cetățenii să lase aceste deșeuri. Nu știu ce se va întâmpla în mediul rural. Teoretic, ar trebui ca la fel de simplu să fie și acolo.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Germania, rata de reciclare a sticlelor și a PET-urilor este de 98%. Oamenii duc recipientele la aparatele de reciclat instalate în orice magazin și, în schimbul acestora, primesc bonuri pe care le folosesc la cumpărături. Fiecare sticlă reciclată le aduce 25 de eurocenți.