Confidenţialitate

Acneea – neînţelegeri şi confuzii

Medicul specialist dermatolog Mihai Lupu ne oferă informații privind acneea și miturile despre această afecțiune.

„Deşi este o afecţiune extrem de frecventă, există foarte multe concepții eronate în ceea ce priveşte acneea.

Cei mai mulţi pacienţi cred că acneea este o infecţie a pielii, o problemă hormonală sau o boală genetică. Nici una din aceste ipoteze nu este 100% adevărată. Acneea reprezintă o inflamaţie a glandelor sebacee din piele. Aceste glande sunt mai numeroase pe faţă şi trunchi, exact acolo unde apare acneea.

Ocazional se întâlneşte şi la sugar şi copilul mic, este considerată fiziologică la pubertate şi uneori se poate prelungi şi la vârsta adultă.”

„Datorită falsei idei că acneea este o boală a celor cu igienă deficitară, pacienţii cu acnee sunt percepuţi în mod negativ şi adesea stigmatizaţi, cu important impact asupra calității vieții.

Faptul că acneea ar fi influenţată de dietă nu este unanim acceptat științific. De asemenea, ideea nefundamentată că soarele usucă coşurile este doar pe jumătate adevărată.

Într-adevăr, expunerea la soare poate reduce numărul leziunilor de acnee, însă la aproximativ 2 săptămâni după, are loc o explozie a bolii ce poarta numele de acnee estivală.

Aceste idei preconcepute pot duce uneori la agravarea bolii prin măsuri de igienă drastice sau diete extreme.”, spune medicul dermatolog Mihai Lupu.

„Deoarece acneea este o afecţiune medicală complexă, vă sfătuiesc să nu ezitaţi să cereţi ajutorul medicului dermatolog. Există o varietate de opţiuni terapeutice, atât pentru adolescenţi cât şi pentru adulţi, iar o vizită la medicul dermatolog vă poate ajuta să alegeţi tratamentul potrivit pentru dumneavoastră.”, spune Dr. Mihai Lupu.