Confidenţialitate

A murit pacienta incendiată accidental în timpul unei operații la Spitalul Floreasca | AUDIO

Pacienta incendiată accidental, în urmă cu o săptămână, pe masa de operație la Spitalul Floreasca, a murit duminică seară.

Medicul Mircea Beuran, care s-a ocupat de caz, a declarat, la Antena 3, că decesul a fost rezultatul unui cumul de circumstanţe, anume cancerul avansat, arsura suferită în sala de operație şi un stop cardiac.

“În intervalul 19.50-20.00, am primit acest semnal că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, din Secţia de Mari Arşi.

Femeia era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere şi evenimentul neplăcut şi nedorit de nimeni, la care s-a supraadăugat această arsură, biologic [pacienta] nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut”, a explicat doctorul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu  a semnalat cazul, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

În contextul unei hemoragii masive, femeia a intrat în operație la Spitalul Floreasca din Capitală, la data de 22 decembrie.

Pacienta a fost arsă pe masa de operație după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar la contactul cu electrobisturiul, pielea victimei a luat foc. Starea acesteia era critică.

Ministrul Sănătății a precizat că a aflat târziu despre acest caz și, imediat, a cerut control.

Victor Costache a transmis, duminică, că datele din ancheta realizată la Spitalul bucureștean Floreasca, unde o pacientă a fost arsă pe masa de operație, vor fi comunicate la finalul verificărilor pentru a fi evitate speculațiile, însă oferă asigurări nu va fi „temporizat mersul anchetei”.

„Este un caz cu multe implicații și, din respect față de pacientă și familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile și declarațiile clare ale celor implicați. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei”, preciează Victor Costache într-un comunicat.

O echipă condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății s-a aflat, duminică, la unitatea medicală din Capitală pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, dar și cum este îngrijită de medici, fiind studiate unele documente ale foii de observație. Potrivit doctorului, „acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizare tegumentelor pacientului, cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electrobisturiu”.

Instrucțiunile aparatului interzic această combinație, a confirmat medicul. Echipa trebuia să cunoască aceste specificații, a explicat el.

La rândul său, Horațiu Moldovan a refuzat să se antepronunțe în ceea ce privește concluziile anchetei efectuate în acest caz. „Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informații preliminare care să orienteze o soluție”, a adăugat Horațiu Moldovan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația este analizată de Corpul de Control al Ministerului pe baza documentelor medicale din foaia de observație.

Cazul este investigat, totodată, de Colegiul Medicilor și de Poliție.

Rudele pacientei s-au plâns că nu li s-a comunicat gravitatea situației, iar cele întâmplate le-au aflat din presă.

Doctorul Mircea Beuran susține că semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă a intrat în sală după momentul în care pacienta a ars, întrucât el a încheiat intervenția chirurgicală. Medicul insistă că nu s-a dorit mușamalizarea cazului.