Confidenţialitate

Ministrul Costache, despre cazul pacientei arse la Floreasca: Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei

Ministrul Sănătății anunță că datele din ancheta realizată la Spitalul bucureștean Floreasca, unde o pacientă a fost arsă pe masa de operație, vor fi comunicate la finalul verificărilor pentru a fi evitate speculațiile, însă oferă asigurări nu va fi „temporizat mersul anchetei”.

“Este un caz cu multe implicații și, din respect față de pacientă și familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile și declarațiile clare ale celor implicați. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei”, preciează Victor Costache într-un comunicat.

O echipă condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății s-a aflat, duminică, la unitatea medicală din Capitală pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, dar și cum este îngrijită de medici, fiind studiate unele documente ale foii de observație.

Pacienta care a suferit arsuri în timpul unei operații la care a fost supusă la Spitalul bucureștean Floreasca este în stare critică.

Potrivit doctorului, „acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizare tegumentelor pacientului, cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electrobisturiu”.

Instrucțiunile aparatului interzic această combinație, a confirmat medicul.

Echipa trebuia să cunoască aceste specificații, a explicat el.

La rândul său, Horațiu Moldovan a refuzat să se antepronunțe în ceea ce privește concluziile anchetei efectuate în acest caz.

„Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situație critică, prognosticul ei este rezervat (…) Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informații preliminare care să orienteze o soluție”, a adăugat Horațiu Moldovan.

Având arsuri pe 40% din suprafața corpului, pacienta suferă de cancer pancreatic și a fost supusă la două intervenții chirurgicale majore.

Situația este analizată de Corpul de Control al Ministerului pe baza documentelor medicale din foaia de observație.

Cazul este investigat, totodată, de Colegiul Medicilor și de Poliție.

Rudele pacientei s-au plâns că nu li s-a comunicat gravitatea situației, iar cele întâmplate le-au aflat din presă.

Ministerul Sănătății a fost înștiințat după câteva zile despre acest incident.

Doctorul Mircea Beuran susține că semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă a intrat în sală după momentul în care pacienta a ars, întrucât el a încheiat intervenția chirurgicală. Medicul insistă că nu s-a dorit mușamalizarea cazului.