A fost pusă în circulație noua generație de pașapoarte românești simple electronice și simple temporare

Din 2019, pașaportul românesc are un nou design, este mai sigur și conține detalii inspirate din istoria și geografia țării.

Astfel, Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc. sunt prezente pe filele documentului de călătorie prin desene stilizate.

Nu trebuie să vă schimbați pașapoartele valabile pe care le aveți, putând să le folosiți până la exprirarea termenului de valabilitate.

Paşaportul simplu electronic are un termen de valabilitate de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani. Un pașaport simplu electronic este valabil 10 ani și costă 258 de lei.

”Noile pașapoarte au elemente de siguranță care le vor face aproape imposibil de falsificat și un design modern cu detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre”, a precizat directorul general al Direcției Generale de Pașapoarte, chestor de poliție Mirel Toancă, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii.

”Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale”, a subliniat Mirel Toancă.

”Datorită acestor noi elemente – de siguranță și de design – documentele de călătorie românești vor fi printre cele mai sigure pașapoarte de la nivel internațional, fiind extrem de greu de contrafăcut.
Noile modificări nu vor influența costul pașaportului plătit de cetățean. Totodată, precizez că, documentele de călătorie din generațiile anterioare sunt și rămân valabile până la data menționată în acestea.
Astfel de modificări vin în continuarea eforturilor realizate de MAI de a oferi servicii de calitate pentru cetățeni și de a identifica cele mai bune soluții legislative și organizatorice în domeniul eliberării documentelor de călătorie”, a completat oficialul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS