8 ianuarie – Ziua Elvis la Europa FM

Pe 8 ianuarie 1935 venea pe lume Elvis Presley.

Ziua in care Elvis Presley ar fi implinit 78 de ani va aduce la Europa FM istorii nespuse despre artist dar si piesele care i-au adus numele de Regele Muzicii Rock’n’Roll.

Pe 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi, într-o casa modestă, se năştea Elvis Aaron Presley.

Elvis a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeaşi zonă a oraşului. Deşi trăiau în condiţii grele, Vernon şi Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare tânărului.

În Tupelo, Elvis are şi primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreuna cu familia, muzica şi predicile înrădăcinându-se adânc în modul său de a gândi.

Tot în oraşul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii de culoare, care vor avea o importantă influenţă asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta alături de întreaga familie.

Prima apariţie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă ‘Old Shep’ în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show.

Câştigă premiul al doilea care consta în 5 dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului.

La vârsta de 10 ani, Elvis primeşte în dar prima lui chitară. Părinţii neputându-şi permite bicicleta mult dorită de fiu, găsesc un înlocuitor care avea să-i schimbe viaţa lui Elvis Aaron Presley.

În 1948, cu ocazia serbării de final a anului şcolar, micul Elvis cântă piesa ‘Leaf on a Tree’ (O frunză într-un copac).

Nu după mult timp se mută în nordul oraşului Memphis, în încercarea părinţilor săi de a-şi croi o viaţă mai bună.

Aici munceşte în diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, în paralel urmând liceul şi continuând să cânte la chitară.

Îşi lasă părul şi perciunii să crească, ceea ce îl face să se distingă de ceilalţi adolescenţi. Participă la un concurs de talente, unde, cântând la chitară într-un stil considerat dur şi agresiv, primeşte mai multe aplauze decât toţi ceilalţi, câştigând premiul întâi.

După absolvirea liceului, munceşte în diferite fabrici din oraş, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio).

În 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service, contra sumei de patru dolari. Acesta conţine douar două piese şi este făcut cadou mamei sale.

La începutul anului 1954 înregistrează un al doilea demo la acelaşi studio, iar în vară, la sugestia patronului (Marion Keisker) înregistrează o serie de cinci single-uri printre care şi celebrul ‘That’s All Right’ alături de Scotty Moore (chitară) şi Bill Black (bas).

Alături de aceştia obţine contracte în mici cluburi din Sud începând totodată să lucreze şi la Crown Electric.

După ce este respins la preselecţia pentru Grand Ole Opry, fiind îndrumat de organizatori să se întoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de un post de radio (KWKH Radio).

Aici îl întâlneşte pe Tom Parker, promotor şi manager cu care în 1955 va semna un contract.

În noiembrie 1955, Elvis semnează un contract cu RCA Records, Thomas Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor facute la Sun Studio de către interpret contra sumei de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Era o sumă impresionantă pentru acele vemuri, dar investiţia avea să fie una mai profitabilă decât şi-ar fi putu imagina oricine.

Cele cinci single-uri înregistrate cu un an înainte au fost relansate de catre RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou artist.

Urmează o perioadă plină în care Elvis se transformă într-un idol al tinerilor şi nu doar al lor.

Stresul turneelor şi lipsa de odihnă încep şi-au spus cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări.

Începe să ia diverse pastile energizante şi droguri.

Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregăteşte ultimele detalii în legatura cu spectacolul ce avea să-l susţină în Portland a doua zi şi apoi se retrage pentru a se odihni.

Ceea ce a urmat şochează lumea întreagă. Elvis este găsit mort a doua zi dimineaţa, cauza decesului fiind un infarct miocardic.

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii şi a celor din jurul său.

31 de filme şi 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi nenumărate concerte – acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriză o carieră fantastică.

Elvis a avut o influenţă extraordinară asupra muzicii. După moartea lui pe 16 august 1977, numele său a continuat să domine scena muzicală. Supranumit Regle Muzicii Rock’n’Roll, Elvis Presley a continuat să existe prin ceea ce a creat în timpul vieţii.

Postmortem, în 1984, i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viaţă a blues-ului prin muzica sa.

În 1986 a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame.

În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale.

În 1992, Serviciul Poştal American a anunţat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poştal comemorativ care îl infăţişează pe Regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăret de la mijlocul anilor 1950.

Primul job al lui Elvis Presley a fost acela de plasator în Loew’s State Theater. După terminarea liceului s-a angajat ca şofer de tir. Decizia din 1953 de a intra în studio pentru a înregistra un demo i-a schimbat însă destinul, într-un mod imprevizibil.

Moartea lui Elvis Presley nu a dus la dispariţia lui din viaţa muzicală internaţională şi nici nu i-a redus numărul de fani.

În 1997, cu ajutorul tehnologiei, s-a pus în scena un concert Elvis în Memphis, la Mid-South Colloseum.

Holograma lui Elvis a fost acompaniată de peste 30 dintre foştii săi colegi de turnee şi de Orchestra Simfonică din Memphis.

Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu şi în Europa.

În luna noiebrie 2010 a apărut albumul ‘Viva Elvis’ careconţine mai multe piese reeditate ale regelui muzicii rock. Piesele de pe ‘Viva Elvis’ au fost reeditate astfel încât cei care vor asculta albumul să aibă senzaţia că ascultă un concert live Elvis. ‘Burning Love’, ‘Suspicious Minds’, ‘Blue Suede Shoes’ şi ‘It’s Now Or Never’ se află printre piesele remasterizate

Este interesant de urmărit şi şirul afacerilor care s-au dezvoltat pornind de la numele Elvis Presley.

Chiar şi după moartea sa, Elvis se află în topul celebrităţilor cu cele mai mari câştiguri, alcătuit de revista Forbes.

În 2009, de exemplu, 55 de milioane de dolari s-au strâns în conturile companiei Elvis Presley Enterprises.

Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul ‘How Great Thou Art’ – 1967, albumul ‘He Touched Me’ – 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului ‘How Great Thou Art’ – 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea Camereie de Comerţ a Statelor Unite ale Americii, în 1971, a titlului de ‘Unul dintre cei zece cei mai merituoşi tineri ai naţiunii’. Acestea sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Pe lângă muzică şi actorie, Elvis a avut câteva obiceiuri care pot fi considerate excentrice. Dăruia Cadillac-uri, bani şi bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puţin ştiut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreţine pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar şi oameni străini, plătindu-le facturile şi datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreţinându-le familiile.

Mulţi ani de zile acesta a dăruit mai mult de 1.000 de dolari pe an fiecăruia dintre chitariştii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă şi în zilele noastre prin intermediul Fundaţiei Caritabile Elvis Presley.