Confidenţialitate

5000 de morți și peste 20.000 de răniți în urma celor 2 cutremure de luni din Turcia și Siria. Victimă: „Nu am mâncat nimic! Copiilor noștri le e tare foame!” | AUDIO

5000 de morți și peste 20.000 de răniți – este bilanțul victimelor în urma cutremurelor care au lovit Turcia și Siria. De ieri și până acum, salvatorii au reușit să scoată de sub dărâmături peste 8.000 de supraviețuitori, dar încă sunt mulți oameni prinși sub maldărele de moloz. Peste 60 de țări au trimis ajutoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu am mâncat nimic! Copiilor noștri le e tare foame!”

În sudul Turciei, la Kahramanmaraș, unde a fost epicentrul seismului, mai multe familii care au reușit să scape tefere după cutremurele de peste 7 grade, au înnoptat afară. Adunați în jurul focului, cu copii în brațe, mulți dintre ei desculți, oamenii încearcă să se încălzească.

„Nu am mâncat nimic! Copiilor noștri le e tare foame! Allah să ne apere pe toți”, spune un bărbat. Dar dintre toți, ei par a fi cei mai norocoși.

Citește și: Cum s-au produs cele 2 cutremure care au devastat Turcia și Siria. Explicația lui Mihai Diaconescu, cercetător la INFP | AUDIO

„Sunt oameni care strigă după ajutor de sub dărâmături, dar nu e nimeni să-i ajute”

Undeva mai la sud, în provincia Hatay, un bărbat plânge și-și ridică mâinile spre cer. Spune că sunt oameni sub darâmături care strigă după ajutor, dar nu e nimeni să-i ajute

Echipele de intervenție: Lupta pentru salvarea vieților este contracronometru. Fiecare minut contează

E încă noapte, iar întunericul și gerul, dar și amploarea dezastrului au îngreunat intervenția salvatorilor. Specialiști citați de BBC spun că echipele de intervenție duc o luptă contracronometru pentru salvarea de vieți. Fiecare minut contează. Nu doar gerul le poate crea probleme celor prinși sub plăcile de beton prăbușite, ci și lipsa oxigenului și lipsa de apă.

Sunt peste 8 mii de oameni salvați de sub dărâmături, inclusiv copii

Mulți ajung la spital cu răni grave și din lipsă de paturi, sunt așezați pe jos. Printre cei salvați din mormanele de moloz, se află și fotbaliști ai echipei Hatayspor, în frunte cu jucătorul ghanez Christian Atsu, fost fotbalist în Premier League.

În Siria, deși sunt mai puține victime decât în Turcia, situația e la fel de gravă

Salvatori sunt puțini, echipamente la fel. În estul țării, o femeie a născut sub dărâmături. Bebelușul a fost salvat, dar mama nu a supraviețuit după naștere.

ONU a insistat ca ajutoarele externe să ajungă la sirienii de pe tot teritoriul țării, în condițiile în care o parte din Siria nu se află sub controlul guvernului, ci al rebelilor.

Sursa foto: Twitter / Allah Islam Quran

Citește și: Prima misiune de căutare-salvare RO-USAR în Turcia: O familie prinsă sub dărâmăturile unei clădiri de 8 etaje