Confidenţialitate

Guvernul nu a deblocat azi bani din fondul de rezerva pentru plata imunoglobulinei

Încă nu se știe când vor primi pacienții tratamentul cu imunoglobuline. Ministrul sănătății promite că se va întâmpla curând.

Deși a fost semnat deja contractul cu autoritățile din Austria care ne ajută și ne trimit 10.000 de doze, contracost, mai este nevoie de niște bani pentru a le putea plăti. Problema imunoglobulinelor NU a fost pe ordinea de azi a guvernului pentru a debloca suma de bani necesară din fondul de rezervă.

Deja avem o comandă fermă. Avem deja contractul semnat, avem deja banii pregătiţi. Noi avem banii de la Unifarm. Din fondul de rezervă se va completa săptămâna viitoare, deci suplimentarea nu este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi. Dar problema este rezolvată. N-aş putea să vă spun exact când va ajunge tratamentul la pacienţi – n.r.), dar cât de curând. Adică nu peste o lună“, a afirmat Ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, că în maximum două săptămâni vor veni în România, din Austria, 10.000 de doze de imunoglobulină, urmând ca alte două state, SUA şi Italia, să trimită alte o sută de kilograme.

In Romania, 200 de pacienti au nevoie de tratament cu imunoglobuline pentru ca sistemul lor imunitar sa functioneze corespunzator. Din cauza preturilor prea mici, producatorii si distribuitorii de medicamente nu sunt interesati sa aduca tratamentele pe piata din Romania. De aceea, ministrul sanatatii a fost nevoie sa ia masuri extreme si a declansat mecanismul de protectie civila, prin care cerem ajutor altor tari sa ne trimita contracost stocuri de imunoglobulina.