15 decembrie 1989, Timișoara. Ziua care a schimbat istoria recentă a României

Pe 15 decembrie 1989 câteva sute de enoriaşi maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist –care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată.

În Piața Sf. Maria din Timișoara, în jurul orei 16.00, oamenii au răspuns apelului pastorului reformat László Tőkés de a fi martorii evacuării sale din locuință și mutării în altă parohie, ca urmare a criticilor aduse regimului Nicolae Ceaușescu. A fost semnalul dat public că regimul comunist din România este contestat și are zilele numărate.

În Registrul Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, în 16 decembrie, s-a consemnat că în Timișoara, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”.

László Tőkés a declarat, în luna august a acestui an, la Cluj-Napoca, la o masă rotundă prilejuită de marcarea a 30 de ani de la Revoluţia Română, că în decembrie 1989 credea că, dacă România va scăpa de Nicolae Ceauşescu, va scăpa şi de comunism.

”Această credinţă a fost susţinută şi de multe evenimente din vremea respectivă – fraternizarea românilor cu maghiarii, rugăciunile comune, posibilitatea de a folosi limba maternă, Crăciunul celebrat împreună. Am fost în biserici româneşti pentru slujbe, s-au tras salve de foc în onoarea mea. Credeam că lumea s-a schimbat şi stăruim şi acum să ne rezolvăm problemele comune.

Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru este o mare dezamăgire, Revoluţia a fost furată, a fost înlocuită cu o lovitură de stat şi mai tragem ponoasele acelor vremi şi nu ne putem debarasa de reconstruirea unui sistem comunist în cele mai variate forme.

Cu o intensitate mai mare sau mai mică, asistăm la restaurarea unor relaţii de tip comunist”, a spus László Tőkés.

FOTO: rarehistoricalphotos.com

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS