Confidenţialitate

15 decembrie 1989, Timișoara: Ziua care a schimbat istoria recentă a României

La 15 decembrie 1989, câteva sute de enoriaşi timișoreni și-au manifestat susținerea față de pastorul reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist – care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată.

În Piața Sf. Maria din Timișoara, în jurul orei 16.00, oamenii au răspuns apelului său de a fi martorii evacuării sale din locuință și mutării în altă parohie, ca urmare a criticilor aduse regimului Ceaușescu.

Momentul a fost semnalul dat public că dictatura are zilele numărate.

În Registrul Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, la 16 decembrie, s-a consemnat că în Timișoara, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”.

László Tőkés a declarat, în luna august a acestui an, la Cluj-Napoca, la o masă rotundă prilejuită de marcarea a 30 de ani de la Revoluţia Română, că în decembrie 1989 credea că, dacă România va scăpa de Nicolae Ceauşescu, va scăpa şi de comunism.

”Această credinţă a fost susţinută şi de multe evenimente din vremea respectivă – fraternizarea românilor cu maghiarii, rugăciunile comune, posibilitatea de a folosi limba maternă, Crăciunul celebrat împreună. Am fost în biserici româneşti pentru slujbe, s-au tras salve de foc în onoarea mea. Credeam că lumea s-a schimbat şi stăruim şi acum să ne rezolvăm problemele comune.

Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru este o mare dezamăgire, Revoluţia a fost furată, a fost înlocuită cu o lovitură de stat şi mai tragem ponoasele acelor vremi şi nu ne putem debarasa de reconstruirea unui sistem comunist în cele mai variate forme.

Cu o intensitate mai mare sau mai mică, asistăm la restaurarea unor relaţii de tip comunist”, a spus László Tőkés.

FOTO: rarehistoricalphotos.com