Confidenţialitate

“120 Battements par minute”, cel mai bun film la Premiile César 2018

“120 Battements par minute”, de Robin Campillo, a fost desemnat cel mai bun film, vineri seară, la cea de-a 43-a gală de decernare a premiilor César. Filmul a fost recompensat și cu marele premiu al juriului la Cannes 2017. Acesta prezintă acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor 90, privind accesul persoanelor homosexuale infectate cu HIV la tratament.

În România, proiecția la Muzeul Țăranului Român din București a fost întreruptă printr-un protest neobișnuit, la începutul lunii februarie, tema fiind considerată de protestatari drept una nepotrivită pentru a fi subiectul unui film prezentat într-un spațiu public.

“120 Battements par minute” a fost propus de Franța pentru o nominalizare la premiile Oscar.

„120 BPM” s-a mai impus la categoriile „cel mai bun montaj” (Robin Campillo) şi „cea mai bună coloană sonoră” (Arnaud Rebotini).

Cel mai bun documentar a fost desemnat „I Am Not Your Negro”, de Raoul Peck, iar la categoria „cea mai bună animaţie” a câştigat filmul „The Big Bad Fox and Other Tales”, regizat de Benjamin Renner şi Patrick Imbert.

Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat „Les Bigorneaux”, regizat de Alice Vial, la categoria „cel mai bun film străin” a câștigat „Loveless”, de Andrey Zvyagintsev, iar cel mai bun scurtmetraj animat a fost desemnat „Pepe le Morse”, regizat de Lucrece Andreae.