Confidenţialitate

8 septembrie 1960, ziua în care Iolanda Balaș Sőtér scria istorie la Jocurile Olimpice de la Roma

Iolanda Balaș Sőtér câştiga medalia de aur cu o săritură de 1 metru şi 85 de centrimetri pe 8 septembrie 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, reușind o performanță care a ajuns să fie înscrisă în istoria sportului. Nu doar că atelta a câștigat fără emoții medalia de aur, dar a și reușit să fixeze ștacheta la 1,85.

În acest timp, dintre cele 15 participante la această probă, doar patru au reușit să depășească înălțimea de 1,71.

A fost prima sportivă din România care a cucerit medalia de aur la Olimpiadă. Mai întâi, Iolanda Balaș Sőtér a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Roma, în 1960, apoi, patru ani mai târziu, și-a a cucerit din nou aurul la Tokyo.

Atleta Iolanda Balaș s-a stins din viaţă la vârsta 79 de ani, lăsând în urmă o carieră imensă, marcată de cele două titluri olimpice, câștigate la săritura în înălțime.

Iolanda Balaş a reușit să adune în decursul carierei 14 recorduri mondiale și 140 de concursuri câştigate consecutiv. Ea şi-a ales ca destin atletismul, după ce nişte vecini i-au arătat un film cu sprinterul american Jesse Owen făcând istorie la Jocurile Olimpice din 1936. “Era o modă să facem sport şi chiar aşa am început: cu baschet şi volei în echipa liceului”, își amintea Iolanda Balaș Sőtér într-un interviu.