Confidenţialitate

1 Decembrie – Ziua mondială de luptă împotriva infecţiei HIV şi împotriva SIDA

Astăzi este ziua mondială de lupta împotriva infecției HIV și împotriva SIDA, dedicată scăderii numărului de infecții cu HIV și numărului de decese cauzate de SIDA, stadiul final al infecției. La nivel mondial se înregistrează 35 de milioane de persoane infectate cu HIV, număr aflat în scădere cu 21% față de vârful epidemiei înregistrat în 1997. Infecția este distribuită aproximativ egal între femei și bărbați,

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar, permițând alte infecții cu virusuri, bacterii sau paraziți. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. A fi infectat cu HIV, nu înseamnă obligatoriu a fi bolnav de SIDA.

Actual există un tratament medicamentos eficient, terapia antiretrovirală, care încetinește evoluția bolii, prelungind viața și îmbunătățind calitatea acesteia. Toate persoanele infectate cu HIV trebuie să aibă acces la medicație și să respecte cu strictețe indicațiile medicului infecționist. Persoanele infectate cu HIV pot avea o viață normală. Nu trebuie discriminate. Acestea își pot continua activitatea în societate fără a cauza probleme de sănătate celor din jur.

Mijloacele de protecție împotriva infecției HIV sunt la îndemâna oricui. Persoanele cu risc de infecție sunt cei care practica sex neprotejat, dar și cei care folosesc droguri injectabile. Virusul se poate transmite și de la mamă la copil în timpul nașterii, dar tratamentele actuale s-au dovedit de succes în prevenția acestui tip de transmitere și mulți copii se nasc sănătoși din mame infectate cu HIV.

Testați-vă! Infecția cu HIV poate fi silențioasă mult timp, perioada de incubație fiind lungă. Este important să prevenim infecția cu HIV, dar este de asemenea important să fie diagnosticată devreme pentru a începe tratamentul și pentru a duce o viață normală.