Confidenţialitate

Teodor Baconschi: Biserica rusă a devenit odioasă în restul lumii ortodoxe pentru că binecuvântează un război de agresiune | VIDEO

Teologul și diplomatul Teodor Baconschi a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Teodor Baconschi spune că a purta un război de agresiune în perioada Pascală este „sinistru”, iar gestul Rusiei de a nu se opri în această perioadă este „o trădare a creștinismului în toate princpiile lui”.

„Suprapunerea între război și perioada Pascală este sinistră. Nu cred că putem avea cuvinte suficient de tari pentru a o condamna și chiar mă gândeam zilele trecute: secretarul general al ONU a solicitat un armistițiu Pascal. Asta s-a întâmplat și de Crăciun în primul Război Mondial – asta prelungește o tradiție veche europeană: chiar dacă sunt ciocniri războinice în preajma marilor sărbători creștine, prevalează simțul acesta sacralității anumitor momente.

Rusia pretins blagoslovnică, care poartă acum un război civilizațional cu Occidentul decadent – cel puțin asta este teza pe care o vântură Patriarhul Chiril de la Moscova, și aș putea spune acoliții săi, este vorba de o trădare a creștinismului în toate princpiile lui, în toate poruncile lui morale”, a spus Teodor Baconschi la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În învățătura creștină, singurul război just este războiul de apărare a propriului teritoriu, războiul defensiv. Acela poate primi binecuvântarea Bisericii atunci când o națiune este agresată. Dar războaiele de cotropire, invadareab altor state nu pot obliga niciun fel Biserica să aprobe o astfel de decizie”, a adăugat Teodor Baconschi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Substratul subordonării Bisericii Ortodoxe ruse, în general, și a Patriarhului Chiril, în mod special, față de Kremlin

„Această subordonare cezaro-papistă este o tradiție triseculară în Rusia țaristă continuată și-n perioada sovietică, atunci când Biserica Ortodoxă Rusă a fost marginalizată, când a devenit un rezervor inepuizabil de martiri, dar tot atunci Stalin a folosit ortodoxia rusă în războiul nazist.

Însă, de la Petru cel Mare încoace, statul rus, încarnat printr-un autocrat, a subordonat complet Biserica Ortodoxă. Sfântul Sinod nu a mai avut niciun fel de libertate, a devenit un departament al statului și a fost în permanență, inclusiv prin mecanismul acesta cumva pervers de salarizare a clerului, deci transformarea preoțimii într-un corp de funcționari publici.

Prin acest mecanism și prin presiuni directe, Biserica Ortodoxă Rusă s-a identificat complet cu statul rus, împrumutând de la el o întreagă filosofie a istoriei, de pildă ideea slavofililor din secolul XIX care erau inspirați de romantismul german, dar care au atribuit Rusiei un rol specific în lume și anume nu doar să asigure fizionomia unei lumi rusești între Asia și Europa, ci și să respiritualizeze Occidentul care încă din secolul XIX era criticat în Rusia”, a explicat Teodor Baconschi la Europa FM.

„În ultimii 20 de ani de putere a lui Putin, când s-a reluat toată această viziune asupra vocației mesianice a Rusiei asupra conflictului ei inevitabil cu Occidentul, Biserica Rusă a ținut isonul și nu a ieșit din vorba noului țar și acum se pune într-o contradicție teologică și morală absolută cu propria învățătură. Deci a devenit o Biserică odioasă în restul lumii ortodoxe pentru că binecuvântează un război de agresiune, nu unul de apărare”, a mai spus Teodor Baconschi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei”, moderată de Ioana Ene Dogioiu, aici:

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: „Măcelarul” din Bucha, comandantul trupelor ruse care au ocupat orașul din Ucraina, pe lista noilor sancțiuni impuse de Marea Britanie