Confidenţialitate

Vicepremierul ucrainean a anunţat un nou schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova | AUDIO

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat un nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia. Au fost eliberaţi 30 de ucraineni, dintre care 5 ofiţeri, 17 soldaţi şi 8 civili.

Între timp, Ministerul de Externe al Ucrainei a lansat o versiune în limba rusă a site-ului său, cu informații verificate din surse oficiale pentru a combate propaganda rusă, a prezenta ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina și care sunt consecințele sancțiunilor impuse Rusiei de Occident.

Statul Major al armatei ucrainene a făcut un nou bilanț al luptelor: aproape 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucisi, răniţi sau luaţi prizonieri de când a început invazia rusă pe 24 februarie.

Armata ucraineană mai susţine că a distrus până acum 753 de tancuri, aproape 1.970 de vehicule blindate, 64 de avioane şi 160 de elicoptere ruseşti. Datele nu pot fi confirmate din surse independente.

Noaptea trecută, ucrainenii au spus că au lovit cu rachete Neptun nava amiral a flotei ruse, crucișătorul Moskva, care ar fi început să se scufunde.

Versiunea Rusiei este că a explodat muniția aflată la bordul crucişătorului, s-a produs un incendiu, iar echipajul a fost evacuat, dar nava se află în continuare pe linia de plutire. Atunci cind condițiile meteo vor permite fotografierea din satelit se va afla daca crucișătorul rus a ajuns o epava sau mai poate fi reparat.

Incertitudini sunt și în ceea ce-l privește pe ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu. Agenția ucraineană Unian scrie că acesta ar fi în stare gravă, conectat la aparate, după ce ar fi suferit un atac de cord masiv. Cel care a făcut publică informația este Leonid Nevzlin, fost șef al concernului petrolier Yukos, fugit in Israel. Kremlinul nu a facut comentarii pe aceasta temă.

Nu este prima dată când apar astfel de informatii despre starea de sanatate a ministrului rus. Luna trecută, după două saptamâni în care nu s-a știut nimic despre general, Ministerul Apărării de la Moscova a publicat un video în care acesta aparea la o întâlnire cu șefii armatei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Crucişătorul Moskva s-a scufundat

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.