Confidenţialitate

Zoom pe Știință: Astrofiziciana Hélène Courtois, în dialog cu Anca Grădinaru și fizicianul Claudiu Tănăselia- VIDEO

Astrofiziciana și cosmografa Hélène Courtois, autoarea cărții „Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea, noua noastră adresă în Univers”, a avut o discuție cu fizicianul Claudiu Tănăselia și jurnalista Anca Grădinaru despre harta, structura și evoluția universului, așa cum se văd din cele mai recente cercetări în astronomie și astrofizică.

Evenimentul face parte din seria specială ”Zoom pe Știință”, organizată de editura Humanitas.

”În această seară vă facem cunoștință cu doamna Hélène Courtois-cosmograf, astrofizician, profesor la Universitatea din Lyon 1 și mama a trei copii.

Cu ajutorul domniei sale și a editurii Humanitas, care a publicat recent Cartea doamnei Hélène Courtois-Călătorie pe valuri de galaxii, descoperim împreună cum arată noua noastră adresă din Univers-Laniakea un super-roi de galaxii în care ne aflăm și noi. Acest super roi de galaxii a fost observat de doamna Helene Courtois în septembrie 2014, împreună cu alți astronomi din mai multe țări evident, inclusiv din Franța.

Astfel, odata cu discuția din această seară, redescoperim cât este de reconfortant, în această perioadă de pandemie, să realizăm, datorită acestei lecturi, că dincolo de noi și de problemele noastre, Planeta noastră și întreaga Galaxie în care ne aflăm își continuă parcursul.

Parcurs despre care aflăm către ce se îndreaptă- cu o viteză de 630 de km pe secundă- dar și către ce tinde.

Iar dacă veți citi cartea doamnei Helene Courtois veți afla și câte date au ajuns să strângă astrofizicienii despre Univers în bănci de informații, dar și ce proiecte pregătesc oamenii de ștință pentru ca Universul Observabil să devină și mai mare. Cât de mare, vom afla astăzi”, explică Anca Grădinaru contextul discuției cu Hélène Courtois.