Confidenţialitate

Zirconiul in stomatologie

Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnice fara a se fractura. Si la fel de important este si faptul ca are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.

Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali.

O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenusie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea lipseste gustul metalic atat de deranjant.

Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.

Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, pentru ca el este biocompatibil si bioinert. Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare.

Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structuri interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adaptarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare.

Tehnologia sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump, fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat. Pentru a depasi bariera pretului, anumiti producatori au ales sa realizeze coroane cu un continul scazut de zirconiu pentru a obtine un produs mai ieftin. Studiile au aratat insa ca aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fara a se sparge.

In concluzie, este mai bine sa evitati coroanele ieftine de zirconiu. Acesta este un material de calitate obtinut printr-un proces tehnologic complex iar calitatile sale justifica pe deplin pretul ridicat.

DR. ROXANA BANU

Medic specialist stomatologie generala