Zi crucială pentru regiunea Catalonia | Posibile scenarii

Astăzi ar putea fi o zi istorică pentru regiunea spaniolă Catalonia.

Liderul regional, Carles Puigdemont, va vorbi azi în faţa Parlamentului pentru a „informa asupra situaţiei politice actuale”.

Este posibil să declare independența unilaterală a regiunii, ca urmare a votului covârșitor de acum 2 săptămâni de la referendum.

Guvernul spaniol nu recunoaște o posibilă ruptură a regiunii de Spania.

Liderul regional, Carles Puigdemont, va vorbi azi în faţa Parlamentului.

Se știe că a fost întotdeauna un adept al independenţei, dar nu a precizat în interviurile recente detalii despre planurile pentru Catalonia în viitorul apropiat.

Posibilitatea unei declaraţii de independenţă este prevăzută în Legea referendumului, ca o metodă a aplicării rezultatelor. Prin urmare, vom aplica ceea ce prevede legea„, a spus acesta.

 

Totuși, având rezultatele covârșitoare ale referendumului de la 1 octombrie, în care peste 90% dintre votanţi au optat pentru separarea de Spania, și sub presiunea străzii, un posibil scenariu ar fi o declarare unilaterală a independenței regiunii. Premierul Mariano Rajoy nu recunoaște referendumul și spune că încalcă legea constituțională.

O declarație din presa locală a spart secretomania din jurul subiectului:

Reprezentanta Partidului Democrat European Catalan, Marta Pascal, a asigurat că Guvernul va înclina spre „o declaraţie simbolică de secesiune”.

Televiziunea spaniolă crede că liderul catalan va face un ultim apel către Guvernul Rajoy de a accepta o negociere. Citez: „Am deschis porţile medierii.. Însă trec zilele şi dacă statul spaniol nu răspunde în mod pozitiv, noi vom face ceea ce am venit să facem”.

Vă reamintesc că în ziua referendumului, poliția, la ordinele guvernului spaniol, a impoiedicat oamenii să voteze și a folosit violența. 893 de persoane au fost rănite în confruntări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS