Un catalan, la Europa FM: ”Referendumul are motive democratice” (AUDIO)

Confruntări violente între votanți și polițiști, secții sigilate și acuzații reciproce ale liderilor separatiștilor și ale autorităților spaniole – așa arată ziua referendumului pentru independența Cataloniei.  Xavier Mir Olivers, catalan vorbitor de limbă română, a povestit, în exclusivitate pentru Europa FM, despre violențele petrecute în ziua scrutinului declarat ilegal de autoritățile spaniole.

”Referendumul de astăzi are intenția să se afle care este voința populară dar, din nefericire, guvernul spaniol a decis să folosească poliția. Și au avut loc confruntări în care s-a folosit forța. Avem mai multe probleme cu urnele. Au fost sigilate. (…)Se folosește violență dar nu din partea votanților, ci Poliția spaniolă folosește forta” , a spus acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Tot Xavier Mir Olivers a explicat la Europa FM și miza acestei zile pentru locuitorii regiunii Catalonia.

După alegerile din 2015 am aflat că există o majoritate pentru că sunt 72 din 135 de parlamentari în favoarea independenței. De ce? Sunt mai multe motive: motive istorice, motive lingvistice, sunt și motive economice. În cele din urmă sunt motive democratice. Am încercat să aflăm printr-un referendum de mai multe ori și Spania nu ne-a dat niciodată voie”, spune Xavier Mir Oliviers.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Poliţia spaniolă a intervenit duminică în mai multe şcoli în care sunt organizate secţii de vot pentru referendumul de independenţă din Catalonia.

Forțele de ordine au confiscat urnele de vot şi buletinele de vot.

S-au înregistrat confruntări violente între forțele poliție și susţinătorii consultării populare.

Liderii locali le-au recomandat cetăţenilor să îşi printeze de acasă buletinele, pentru a-şi putea totuşi exercita dreptul de vot.

Referendumul pentru independenţa Cataloniei a fost declarat ilegal de Curtea Supremă de la Madrid, care afirmă că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, statul are caracter indivizibil şi a trimis mii de poliţişti în Catalonia pentru a împiedica votul, închizând secţiile de vot şi confiscând urne şi buletine de vot.

Votul la referendum a început la ora locală 9.00  şi ar fi urmat să se desfăşoare în 2.300 de secţii de votare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS