Confidenţialitate

Referendum istoric privind independența Cataloniei

Astăzi are loc un referendum istoric privind independența regiunii Catalonia, din Spania, dar contestat și considerat ilegal de Madrid.

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt aşteptaţi azi la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. După ce Înalta Curte de Justiţie a Cataloniei a decis că referendumul este ilegal a crescut numărul celor care cred că un vot e necesar, 85%  vor un referendum.

Guvernul spaniol însă ia toate măsurile pentru a împiedica desfășurarea votului, pe care îl consideră nelegitim. Poliția a sigilat peste jumătate din școlile din Catalonia destinate secțiillor de votare la referendum. Mai mult, guvernul spaniol a trimis mii de polițiști în regiunea din nord-estul Spaniei pentru a împiedica organizarea consultării populare.

Pe rețelele de socializare se face mobilizarea. Au apărut deja filme scurte cu oameni care stau la cozi pentru a putea vota.

În plus, pentru că mobilizarea era în spațiul online, aseară, a fost blocată aplicaţia care facilita votul electronic şi numărarea voturilor la referendumul pentru independenţa Cataloniei.

Agenţi ai Gărzii Civile spaniole au intrat sâmbătă în sediul Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a verifica dacă au fost blocate aplicaţiile şi serviciile prin care ar putea fi facilitat votul din 1 octombrie, din cadrul referendumului pentru independenţa Cataloniei, în conformitate cu decizia de vineri a

Suspendarea acestor servicii ar putea fi prelungită cu trei zile în cazul în care aplicaţiile au printre funcţionalităţi numărarea voturilor, conform deciziei instanţei.

De asemenea, un elicopter al Gărzii Civile a survolat zona.

De la începutul lunii septembrie, Spania traversează cea mai gravă criză politică din aproape 40 de ani.