Confidenţialitate

Zi decisivă pentru Guvernul Grindeanu: PSD votează moțiunea împotriva propriului Executiv -LIVE TEXT

Zi decisivă pentru Guvernul Grindeanu. Moțiunea de cenzură împotriva Executivului depusă de PSD și ALDE va fi dezbătută și votată miercuri în Parlament.

Ședința începe la ora 11.00. Moțiunea de cenzură “România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor” este semnată de 222 de parlamentari.

Prin aceasta, liderii coaliţiei îşi pun întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern şi posibilitatea cA acesta să pună în aplicare măsurile promise prin programul de guvernare.

Ca sa treacă moțiunea șă să cadă Guvernul e nevoie de 233 de voturi. PSD și ALDE au în total 464 de senatori și deputați.

Coaliția susține că s-ar baza pe votul a cel puțin 250 de parlamentari. E greu însă de spus pe câți susținători se bazează susținătorii lui Sorin Grindeanu.


13.33 Deși senatorul ALDE, Varujan Vosganian, anunțase că toți parlamentarii ALDE vor vota pentru moțiune, deputatul ALDE Remus Borza a votat împotrivă.

El a precizat că să aşteaptă să fie exclus din ALDE în urma acestui vot.

„Fiecare vot este al parlamentarului, nu ar trebui să fie viciat, deturnat de către partid. Până la urmă, suntem parlamentari ai României şi trebuie să avem propria noastră judecată şi evaluare”, a afirmat Remus Borza citat de news.ro.

Întrebat dacă pleacă din ALDE, deputatul a susţinut că este posibil să se întâmple aşa ceva, în urma votului de la moţiunea de cenzură.

13.31 248 de parlamentari au votat miercuri la moţiunea de cenzură, fiind astfel îndeplinit cvorumul minim pentru ca procedura să fie validă. Au absentat sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi. Doar parlamentarii PSD, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale au votat. PNL şi USR au stat în plen, dar nu au votat, în vreme ce senatorii şi deputaţii UDMR şi PMP nu au fost nici măcar prezenţi.

Mai mulţi pesedişti, printre care Claudiu Manda, Liviu Brăiloiu şi Adrian Ţuţuianu, au supravegheat cu atenţie urnele pentru a vedea cine şi cum votează, scrie news.ro.

De asemenea, în faţa sălii de plen au stat în picioare, pe durata votului, numeroşi parlamentari PSD şi ALDE, în frunte cu Dragnea şi Tăriceanu.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie de voturile favorabile a minimum 233 de parlamentari. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari.

12.41 Se trece la votul moțiunii de cenzură. Senatorii sunt primii.

12.38 Sorin Grindeanu: Am urmărit atent discursul domnului Dragnea și mi-am dat seama că oricine ar putea să devină viitor prim-ministru nu are nicio șansă să-și exercite funcția de prim ministru. Nu are niciuna.

  • Dl Șimon are o gură foarte mare că i s-a propus post de ministru. Am auzit tot felul de acuze și insinuări. Singurele promisiuni sunt cele făcute mie și dl Ponta de către dl Drganea. Ce luptă a avut dl Dragnea cu sistemul în ultimele luni în afara de OUG 13? A jucat cineva tenis cu ei, a mângâiat ghipsul care să-l scape de dosare. Nu am negociat cu absolut nimeni.
  • Acum câteva zile, dl Varujan Vosganian spunea este o idioțenie să se voteze. Nu are importanță. Vă schimbați de la o zi la altă. În sală, aici, sunteți vreo 5 prim-miniștri, vreo 50 de miniștri. Asta s-a discutat în ultimele zile. Dacă există încredere, de ce nu aveți încredere în vot secret.
  • Sper să se încheie cu bine toată această aventură.

12.34  Varujan Pambuccian, minorități: Nu este războiul nostru deloc. Nu ne interesează. Reacția firească pe care am fi avut-o a fost să nu participăm la vot, dar după ne-am dat seama că neparticiparea înseamnă să fii automat într-una din taberele care s-au creat.  Singura soluție este următoarea: vom vota fiecare cum crede de cuviință, fără ca nimeni dintre noi să știe cum votează celălalt coleg. Singura soluție pentru baricadele pe care le-ați creat. Nu vrem să negociem nimic. Nu ne interesează acest război.

12.30 Daniel Fenechiu, PNL: Nu credeți că era mai onest și mai moral ca Liviu Dragnea să facă un pas înapoi cu Sorin Grindeanu (să demisioneze n.r.) să ne scutiți de circul de astăzi (aplauze).

PNL nu votează moțiune. Nu face jocul nimănui. Nici al domnului Sorin, nici al domnului Liviu.

12.28 Traian Băsescu, PMP: Traian Băsescu, PMP: PSD împreună cu ALDE se dovedesc inapți pentru guvernare. Indiferent de rezultatul de azi, drumul pe care trebuie să-l luați dragi majoritari este în opoziție.

12.24  Varujan Vosganian, ALDE: S-a spus că această dorință de a schimba Guvernul este rezultatul unor capricii personale. S-a spus că e bizar că o coaliție majoritară dorește să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Interesant e că opoziția nu votează o moțiune. PNL îi ia apărarea premierului. Liderii opoziției țipau în martie cerând demisia premierului.

  • În Guvern nu se votează. Premierul e cel care decide, dă agenda Guvernării. În marile teme din ultima vreme, premierul a fost absent – la legea salarizării, stimularea investițiilor.
  • Avem nevoie de un interlocutor. Această maladie ca să fie rezolvată e nevoie de un tratament. Ce facem azi nu este un gest de iresponsabilitate, ci dimpotrivă. Dl Dragnea, nu fiți supărat pe PRU că v-a luat niște voturi, bucurați-vă că aveți șansa să guvernați cu ALDE. Vă asigur că toți parlamentarii ALDE sunt în sală și votează pentru moțiune.

12.18 Dan Barna, USR: Așa cum am anunțat USR nu va lua parte la vot. Ce se întâmpla azi în Parlament e o reglare de conturi între două grupări.  Ținem minte acele imagini în care Liviu Dragnea și C.P. Tăriceanu îl duceau de mână pe Sorin Grindeanu la Guvern. Toți trebuie să-și asume acest eșec. Au câștigat alegerile cu un program mincinos, nerealizabil.

12.11  Raluca Turcan, PNL:  Trăim un moment unic în istoria noastră politică. Dialogul este revoltător pentru că din tot acest lipsesc oamenii.  Problema de fond este că PSD este incapabil de o guvernare de tip european. NU a cerut poporul demiterea acestui Guvern. O cer domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru a-și pune o altă garnitură de obedienți. Liderii PSD și ALDE au împins România în 3 crize majoare. Premier interpus fără consultarea partidului, ordonanța 13 care a scos în stradă 600.000 de oameni și subminarea propriului Guvern.

  • Îl acuzați că exercită guvernarea în nume personal. Dar prima propunere ca premier ce a fost? Ordonanța 13 ce a fost? Dar afirmația că doar eu știu numele premierului?
  • Trebuie să ne uităm la Teleorman dacă vrem să vedem ce poate da bun României.
  • Domnule Grindeanu, ați sugerat că dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceți un bine și arătați țării ce v-a cerut. Acesta este momentul să arătați că nu ați fost complice la ordonanța 13.
  • Mi-e greu să cred că veți avea curajul. Nu votăm moțiunea.
  • Vă vom sancționa în continuare abuzurile. Așteptăm demisiile dumneavoastră.
  • Tăriceanu a întrerupe că i-a expirat timpul și-i întrerupe microfonul.
  • (Mai mulţi senatori şi deputaţi PSD au părăsit sala de plen unde se dezbate moţiunea de cenzură împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu în momentul în care deputatul PNL Raluca Turcan a început să vorbească de la tribuna Parlamentului.)

11.55  Liviu Dragnea: Azi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe dl Grindeanu. Nu am dorit să ajungem aici. Și știți asta. Lucrurile sunt simple: adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD – ALDE așa cum au vrut românii în decembrie.

  • Am ales să fim sincer, mai ales cu românii. Am ales în loc să pretindem că totul este în regulă. Nu a fost totul în regulă. Premierul nu a performat așa cum am sperat. Nu a mers rău. A mers binișor, dar nu e de ajuns.
  •  Noi nu obțineam ca partid 48,5% din locurile în Parlament dacă prezentam un program s-o ducă România mai binișor. Să lăsăm lucrurile așa, ar fi însemnat să eșuăm. Am preferat această decizie grea să punem lucrurile la punct.
  • Dragi colegi, am devenit președinte al PSD într-un moment dificil, după eșecul USL, după eșecul la alegerile prezidențiale și nu e vina lui Victor Ponta. Partidul nostru era demoralizat. Eșecurile repetate au avut niște cauze: trădarea și intervenția unui sistem care nu se poate obișnui cu ideea că România este o țară democratică.
  • Am hotărât că nu repetăm istoria trecutului. Am decis împreună că nu vom intra în jocuri obscure cu alte partide. Am renunțat la alianța toxică cu UNPR. Am câștigat alegerile de anul trecut pentru că am ieșit din marasmul înțelegerilor pe sub masă.
  • În perioada campaniei electorale, unii au jucat împotriva partidului, luptând pentru PRU, luând PSD-ului tot atâtea voturi necesare să avem majoritatea absolută în Parlament.
  • Tocmai datorită programului am câștigat alegerile. Azi cei care vor să confiște Guvernul spun că Liviu Dragnea este autoritar. Sunt autoritar poate că am spus că trebuie să separăm politica de servicii.
  •  Luni și marți, președintele exeuctiv al PSD și cel de control al SRI au fost chemați la DNA. Ieri un coleg de-al nostru a fost luat cu mascații de acasă.
  • Sunt autoritar pentru că am cerut să fie respectat programul de guvernare? Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Și îmi asum asta.  Din păcate acum, se agață de scaun în cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorită celor care s-au baricadat în Palatul Victoria.
  • La toate întâlnirile nocturne cei care ați fost câțiva colegi, despre ce ați discutat? despre funcții, despre ministere? S-a discutat acolo desptre România, despre educație, sănătate, pensii, salarii? Categori nu. La toate întâlnirile nocturne respective s-au promis lucrurile irealizabile. Am vorbit cu un coleg azi-noapte târziu și l-am întrebat- ce spui mâine acasă? Că ai votat împotriva României?
  • Am promis că facem alianțe doar cu Românii. Nu facem nicio alianță toxică.
  • Vă cer să votați moțiunea care trebuie să treacă pentru ca lucrurile să revină la normalitate, la legalitate.

11.38 Sorin Grindeanu: În decembrie 2016, chiar și după ce PSD a câștigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toții cu sufletul la gură cum Klaus Iohannis numește un premier de la PSD. Doamna Sevil Shhaideh a fost respinsă și acest lucru a durat 2 săptămâni. În inaurie 2017 dl Dragnea m-a rugat să preiau funcția de premier. Prima dată am spus NU. Prietenii mei din PSD, colegi care se află azi în fța mea, ați insistat că ar fi bine să accept că sunt un om muncitor, onest și că îmi văd de treabă. Și am spus DA. Am spus da și pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că mă va susține. Că face un Guvern cu oameni competenți și am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea.

  • La nici 6 luni, aflu că Guvernul nu își face treaba, că miniștrii sunt buni dar nu prea.
  •  Undeva la sfârșitul lunii mai, dl Dragne spunea: mă mulțumesc toate ministerele și în același timp auzeam tot de acolo că trebuie să facem o analiza aprofundată și remaniere. O parte din miniștrii au venit și mi-au spus că resimt această presiune. INS ne spunea în tot acest timp că economia merge foarte bine și cu toate acestea Guvernul trebuia analizat și remaniat.
  • Nu înțeleg de ce suntem azi aici. Nici românii nu înțeleg asta. Nu înțeleg de ce acest scandal la nici 6 luni după ce am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor. Este loc de mai bine, putem să vorbim în interior să vedem ce putem schimba.
  • După 21 de ani de când sunt membru PSD mă aflu în cel mai de neînțeles moment, când PSD depune moțiune împotriva Guvernului PSD. Vă rog să vă gândiți foarte bine de ce ne aflăm azi aici cu toată România uitându-se la noi, cu toată Europa uitându-se la noi.
  • Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greșeli uriașe. A fost o decizie extrem de grea. Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă iar la decizia președinteluio Iohannis.
  • În noiembrie 2015 când PSD avea o majroitate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus la președinte cu un premier PSD și a fost respins. Am avut un premier tehnocrat.
  • Același lucru se va întâmpla și acum dacă moțiunea trece. Și atunci pierdem guvernarea.
  • Nu mă țin de scaun. Nu mă cred nici salvatorul României. Ne putem întoarce în trecut. Eu nu vreau lucrul ăsta.
  • Îmi cer scuze, ca premie, că trecem prin asta.
  • Pentru a continua mai departe, avem nevoie de stabilitate și predictibilitate. Nu există formulă magică pentru a genera încredere mediului de afaceri decât stabilitate economică.
  • Furtunile vin și trec la fel ca oamenii care le provoacă. În ultimele zile m-am întâlnit cu foarte mulți colegi de partid și mi-au spus că am procedat corect. Îi felicit pe colgii din Ardeal care au avut curajul să spună ce s-a întâmplat în ultimele zile.
  •  PSD se va duce la Cotroceni să-l roage pe Klaus Iohannis să pună premier PSD.
  • După votul de azi, PSD nu se va rupe. Trebuie să fiți pe deplin conștienți că fiecare bilă introdusă în urnă poate să facă PSD să piardă guvernarea.
  • O să vă dea pe toți afara din partid dacă votați împotriva moțiunii?
  • De ce facem asta? Doar ca să adunăm 233 de voturi să ne dăm jos propriul Guvern.
  • Jocul acesta cu excluderea din partid trebuie să înceteze.

11.25 Mihai Fifor, PSD, citește din nou moțiunea care are doar trei pagini.

11.25  Cseke Attila: UDMR nu va participa la dezbaterile și procedurile de vot legate de moțiunea de cenzură.

11.24 În sală sunt prezenți 385 de parlamentari.

11.23  Nu au fost înregistrate cereri de retragere a semnăturilor din partea inițiatorilor moțiunii, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

11.22  Senatorii şi deputaţii PNL au venit la şedinţa cu foi A4 pe care scrie ”Ruşine PSD”, ”Jos PSD” şi ”Grindeanu=Dragnea”. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a dat asigurări că niciun parlamentar liberal nu va vota moţiunea de cenzură.

Victor Ponta, secretar general al Guvernului: ”Eu voi vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură cu convingerea că după această moţiune va fi un guvern Grindeanu 2, susţinut de PSD-ALDE, cu miniştrii mult mai buni, cu primul ministrul cu adevărat la Palatul Victoria, şi nu la sediul din Kiseleff şi în acest fel neajungând din nou la Palatul Cotroceni pentru ca preşedintele să decidă. În 14 ani de parlamentar am votat multe moţiuni, niciodată nu mi-a cerut cineva să votez împotriva partidului meu. Vedem la vot ce vor decide colegii”.

11.21 A început ședința. A fost aprobată ordinea de zi.

11,17 PSD, prin vocea deputatului Florin Iordache, se bazează și pe votul deputaților minorităților. ”Sunt 13 deputați de la minorități în sală, din informațiile noastre, cel puțin 10 vor vota pentru”, a spus Iordache.

11,14 Parlamentarii se adună în plen.

11,14 În banca ministerială nu se află toți miniștrii. Lângă premierul Sorin Grindeanu se află în acest moment doar ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, singurul care nu și-a dat demisia, dar și secretarul general al Guvernului, Victor Ponta.

11.10 Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, și o apropiată a lui Victor Ponta a declarat că va vota după cum îi dictează conștiința.

11.07 Sorin Grineanu a declarat la Parlament că s-a întâlnit dimineață cu Liviu Dragnea. Potrivit premierului, liderul PSD i-a cerut să demisioneze. Sorin Grindeanu a refuzat și așteaptă votul.

”Cu domnul Dragnea am avut (o discuţie – n.r.), am încercat să găsim o soluţie, dânsul continuă să rişte cerând să demisionez înainte de a intra în sala de vot. Lucrul acest nu este posibil, deci mergem la vot”, a declarat Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea a spus că ”a fost o discuţie privată”.

11.07 PSD a decis să voteze cu bilele la vedere, deși votul este secret.