Confidenţialitate

Zi de BINE: Ionuț Stancovici, omul care ajută persoanele cu dizabilități să schieze independent | AUDIO

“Te-ai gândit vreodată cum avem adesea tendința să reducem oamenii la ceea ce pot și nu pot să facă în viața asta? De exemplu, Ionuț e caiacist, iar Gabriela… ei bine, Gabriela e paraplegică. Oare n-ar putea să fie amândouă în același timp? N-am putea ca atunci când o vedem pe Gabriela, da, Gabriela noastră care suferă de paraplegie e și caiacistă.

Viața oamenilor cu dizabilități nu se termină odată cu diagnosticul de pe o hârtie sau cu scaunul în care rămân țintuiți. Și nu ar trebui izolați de toate lucrurile normale pe care le-ar putea face. Și oamenii speciali visează să schieze, să plutească pe apă, să simtă bucuria de a reuși, de a face diferențele aproape invizibile.

Nu se poate?! Ionuț Stancovici a văzut pe pârtiile din Austria oameni cu diferite dizabilități care schiau singuri. Și de atunci nu a mai avut liniște. Arbitrul mondial la caiac și-a pus în cap nu doar să facă aceste sporturi populare, ci mai ales accesibile.

Când a început el Asociația Club Sportiv Caiac Smile, nu exista nicio pârtie în România pe care să schieze măcar o persoană cu dizabilități. Acum, la doi ani după, datorită muncii lui, avem primii monitori pregătiți, în cadrul unui program pilot, unic în România, să ajute persoanele cu dizabilități să schieze independent. Evident, asta nu se poate întâmpla fără schiuri speciale, din cele care nu existau în România. Așa că Ionuț a confecționat singur un monoschi cu care a coborât oameni speciali pe pârtiile de lângă Satu Mare. Ce bucurie pe sufletele lor!

Planul mare este să doteze cel puțin 10 pârtii din România cu monoschiuri din cele ca la carte. Patru au ajuns deja iarna asta pe pârtia Feleacu de lângă Cluj. Zic de Bine despre initiativa lui Ionuț pentru că doar așa ne putem asigura că toți primim șansă la viața pe care ne-o dorim.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.