Confidenţialitate

Zborurile de repatriere a celor afectați de criza Blue Air vor fi planificate pe măsură ce sosesc informațiile de la ambasade, spune Grindeanu | AUDIO

A fost ședință, joi dimineață, la Ministerul Transporturilor, cu reprezentanții TAROM despre situația românilor afectați de suspendarea curselor Blue Air. Primii 150 de români au revenit deja în țară din Tel Aviv, la bordul unui avion TAROM, iar următoarele zboruri vor fi planificate pe măsură ce sosesc informațiile de la ambasade și consulate privind numărul românilor ce așteaptă să fie aduși în țară.

Peste 2.600 de români au solicitat ajutor, potrivit Ministerului român de Externe. Primii 150 de români afectați de anularea curselor Blue Air s-au întors, fără probleme, în România.

„Totul a fost ok, știu că s-a ținut legătura între reprezentanții consulatului și turiștii care au fost la hotel, inclusiv cu ghidul”, spune un român revenit în țară.

„Ne-a anunțat ghidul și cei de acasă ne-au spus tot timpul ce se întâmplă. Am avut încredere că totul se va desfășura bine pentru noi”, a mai spus o româncă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am reușit să facem această cursă pentru că am colaborat extrem de bine cu ambasada din Israel, ne-au transmis rapid listele de pasageri, după aceea cei de la TAROM, bineînțeles, și-au luat toate aprobările legate de acel slot în aeroportul din Tel Aviv astfel încât să poată fi efectuată cursa”, spune ministrul Transporturilor. Sorin Grindeanu a discutat, joi, cu reprezentanții TAROM despre preluarea celoralți pasageri Blue Air care așteaptă să revină în țară:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Colegii mei și de la TAROM și de la minister sunt în legătură cu cei de la Ministerul Afacerilor Externe astfel încât să putem să organizăm următoarea cursă, TAROM având astăzi disponibilitate de a face și alte curse, în funcție de datele care ne vin.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Transporturilor a mai spus că avioanele TAROM vor putea prelua pasageri Blue Air, aflați pe diverse aeroporturi, nu neapărat cu curse speciale, ci în funcție de numărul locurilor disponibile într-o aeronavă care avea deja programate zboruri către acea destinație.

Peste 2600 de români au solicitat ajutorul autorităților pentru a reveni în țară după ce zborurile le-au fost anulate, potrivit Ministerului de Externe. Dintre aceștia, mulți au anunțat ulterior că au rezolvat pe cont propriu cum să se întoarcă acasă.

Între timp, compania Blue Air a scăpat de poprirea pe conturi, dar încă nu și-a reluat activitatea. Ministrul Transporturilor îi îndeamnă pe românii afectați să ceară despăgubiri.

Citește și: Cursele Blue Air anulate: Guvernul finanțează cu 5 milioane de lei repatrierea românilor rămași prin aeroporturi. Grindeanu: „Cereți despăgubiri” | AUDIO

Foto: Shutterstock