Confidenţialitate

Cursele Blue Air anulate: Guvernul finanțează cu 5 milioane de lei repatrierea românilor rămași prin aeroporturi. Grindeanu: „Cereți despăgubiri” | AUDIO

Pentru a-i aduce în țară pe românii afectați de anularea curselor Blue Air, Guvernul va suplimenta cu 5 milioane de lei bugetul Ministerului Transporturilor.

Peste 2.000 de români au cerut ajutorul autorităților pentru a se întoarce acasă, iar banii cheltuiți de statul român pentru repartierea lor vor fi recuperați de la compania Blue Air, a menționat premierul Nicolae Ciucă:

„De la Ministerul Afacerilor Externe am primit centralizatorul în această dimineață, 2.098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare. V vă rog deci să avem datele referitoare la modul în care soluționăm această situație. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a lăsat să se înțeleagă că va dura până vor fi aduși în țară românii blocați în aeroporturi din străinătate din cauza anulării curselor Blue Air:

„Va trebui și se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism pentru că lucrurile nu sunt simple. Să mergi să găsești sloturi în fiecare aeroport, să poți să aterizezi să preiei călătorii să găsești pe un alt aeroport, dar colegii mei și colegii de la Tarom și ceilalți din acest domeniu încearcă să pună la punct acest mecanism astfel încât să putem să depășim această situație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

3.000 de români sunt afectați de anularea zborurilor Blue Air, după ce conturile companiei au fost poprite de Ministerul Mediului din cauza unor datorii privind taxele legate emisiile de carbon.

Solicitări de ajutor pentru revenirea în România au venit din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania, dar și din Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia şi Regatul Unit.

Despre românii care și-au cumpărat deja bilete pentru curse Blue Air către locurile de muncă din străinătate, reprezentanții Guvernului nu au menționat nimic.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a amintit, în schimb că aceștia pot cere despăbugiri de la compania aeriană:

„Aceste regulamente europene spun, printre altele, și faptul că în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică și companiei Blue Air.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Zeci de români așteaptă acum vești de la Guvern privind relocarea unor aeronave Tarom care să-i aducă în țără de pe insula Skiatos din Grecia.

Trebuiau să se întoarcă în țară în această dimineață cu un zbor Blue Air.

Este și cazul lui Adrian. Acesta a povestit la Europa FM ce răspunsuri a primit de la autorități până acum:

„Astăzi dimineață la ora 9:00 trebuia să decolez așa că din păcate, chiar dacă se răzgândea compania și dădea drumul la zboruri, noi nu prindem absolut nimic pentru că era mult prea devreme iar deciziile lor clar mult prea întârziate și nu știm nici dacă revin asupra deciziei și dau drumul la bord, dacă se mai pune astăzi drumul în mișcare. Altfel eu unul tocmai pe 14 programat din ce știu eu. De la consulat, numărul de urgență afișat de MAE nu a răspuns nimeni, tot timpul era ocupat dar am sunat la ambasada din Atena și acolo ni s-a răspuns destul de repede, știau de problemă, ne-au întrebat câte persoane sunt și cam atât. De altfel și dânșii mi-au garantat că de dimineață clar n-o să plecăm că e ora foarte devreme pentru alte decizii și cam asta a fost, doar ne-au luat în evidență.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Criza Blue Air: Aeronave ce aparțin Tarom vor aduce acasă pasagerii rămași în aeroporturile din străinătate

Foto: Shutterstock