Confidenţialitate

Washington Post: Democrația din România este în pericol să facă pași înapoi

Democrația din România este în pericol să facă pași înapoi, iar românii onești au nevoie de ajutor din partea guvernelor occidentale, scrie „The Washington Post” într-un comentariu asumat de board-ul editorial al ziarului.

Editorii publicatiei americane cred ca lideri de prim rang – precum cel american, Donald Trump, sau cancelarul german Angela Merkel – trebuie să intervină direct pentru a salva democrația romaneasca.

Washington Post trece în revistă modificarile pe care Parlamentul de la Bucuresti le-a adus in ultima perioadă legilor justiției. Noteaza ca a adoptat, aproape fără dezbatere, trei noi legi ce vor tăia din puterile agenției anticorupție și vor compromite independența judecătorilor și procurorilor.

In acest demers, parlamentarii iau si din prerogativele vitale ale politiei si anchetatorilor.

Potrivit cotidianului american, unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestor măsuri ar fi chiar cel mai puternic om din PSD, Liviu Dragnea. Din păcate, continuă editorialul, el și anturajul lui mizeaza acum pe reactii mai putin ferme din partea societatii si din exterior si nu pot fi descurajați ușor.

Ziarul menționează și contextul regional, notând că „revoluția democratică ce a cuprins Europa Centrală după prăbușirea imperiului sovietic este în pericol sa fie răsturnată azi”. Derapaje democratice au loc si in Ungaria și Polonia, iar Uniunea Europeana pare incapabilă să le țină în frâu. „Poate tocmai de aceea, o a treia țară postcomunistă, România, se grăbește să dea peste cap reformele anticorupție pe care le-a adoptat sub presiunea Bruxelles-ului” – noteaza Washington Post.

Publicatia amintește că Ambasada SUA de la București a pledat categoric pentru statul de drept, așa cum au făcut-o și alți șapte ambasadori ai Uniunii Europene. Dar – in opinia celor de la Washington Post – Parlamentul României ar trebui s-o audă direct de la lideri precum Angela Merkel sau Donald Trump. In mod optimist, publicatia considera ca încă nu este prea târziu să fie oprit regresul democrației în Europa Centrală.