Vor fi scoase la licitație două dintre medaliile lui Jesse Owens

În această vară vor fi scoase la licitație două dintre cele mai valoroase obiecte din istoria sportului – două medalii olimpice câștigate de atletul american Jesse Owens, la ediția din 1936.

Trofeele au o poveste fascinantă. Deși era afro-american, Owens a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin și a cucerit 4 medalii de aur în fața dictatorului nazist Adolf Hitler – a cărui propagandă i-a minimizat performanța, considerându-l un “sub-om” ce nu ar trebui să concureze cu “rasa ariană superioară”.

Una dintre medalii a fost dăruită de Jesse Owens dansatorului de step Bill Robinson, iar în 2013 s-a vândut la o licitație cu un milion 400.000 de dolari.

Celelalte 3 au fost date de atlet, în anii ’50, unui patron de hotel în schimbul cazării, iar acesta le-a oferit la rândul lui altui om de afaceri, la care avea datorii. Fiul acestuia din urmă va scoate acum la vânzare două medalii, fiindcă celei de-a 3-a i-a fost pierdută urma.

Specialiștii estimează că prețul trofeelor lui Jesse Owens va stabili un nou record de valoare licitată pentru obiecte sportive.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS