Confidenţialitate

Voltaj – “De la capăt (All Over Again)”, ultima piesă a României la Eurovision? – VIDEO

voltaj la prima semifinala eurovision

Trupa Voltaj, care a reprezentat România la finala Eurovision 2015, a urcat pe scenă, cu numărul 20. La finalul Eurovision, piesa României – Voltaj – “De la capăt (All Over Again)” – s-a clasat pe locul 15.

Aceasta ar putea fi ultima piesă cu care România s-a prezentat în concursul cântecului european, ţinând cont că anul acesta TVR a fost eliminat din competiţie din cauza datoriilor, iar viitorul României la Eurovision rămâne incert.

La începutul lunii mai, directorul general EBU, Ingrid Deltenre a declarat că “este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române”, în cadrul unei întâlniri cu Ministerului Finanţelor, Parlamentul, Consiliului Concurenţei şi TVR.  Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care a fost retrasă de la serviciile de membru EBU. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

Încă din 2010 EBU a anunţat că au existat mai multe negocieri pentru reeşalonarea plăţii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio înţelegere fiscală.  De la discuţiile de atunci şi până acum, nu s-a găsit nicio soluţie, astfel încât viitorul României la Eurovision rămâne o necunoscută.

România la Eurovision

România ar fi trebuit să fie repezentată anul acesta de Ovidiu Anton cu piesa “Moment of Silence”.

Televiziunea Română a fost organizatoarea Selecţiei Naţionale Eurovision şi a participat la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în Finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.