Confidenţialitate

Vlad Voiculescu, despre Schengen: Strategia a fost proastă. Ce a discutat Bode la Viena și în ce limbă? Slăbiciunea noastră? Statul. Și Klaus Iohannis este vinovat | VIDEO

Vlad Voiculescu, vicepreșdinte USR, a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei”. Vlad Voiculescu a locuit în Austria timp de 14 ani. A studiat acolo și tot acolo și-a început parcursul carierei. „Motivul veto-ului austriac nu este legat nici de migrație, nici de politica internă, nici de modul în care sunt păzite granițele celor două țări”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook. Cine și cum a greșit? Care e motivul real pentru care Austria nu ne vrea în Schengen? Vlad Voiculescu explică în „Piața Victoriei” la Europa FM.

„Putem să-l speculăm. Putem să vedem foarte clar, însă, care sunt consecințele.Vedem o mișcare politică ce se traduce în cel mai mare eșec diplomatic al României, după 2007”, a spus Vlad Voiculescu la Europa FM.

„Umilirea țării noastre și o mișcare politică internațională care are ca actori Austria și România și nimeni nu câștigă. România pierde zeci de miliarde de euro: șoferi la vamă, relații economice care sunt mai scumpe sau inexistente. Pierde Austria – În presa internațională, inclusv austriacă, reacțiile au fost negative. Reacțiile sunt eminamente negative începând chiar cu președintele Austriei.

Cancelarul este, de altfel, nu un politician de prim rang în Austria pentru că în urma unor crize continue în partidul de guvernare avem un cancelar care face un mare deserviciu țării care se putea pretinde un mare prieten al regiunii și un lider al regiunii.

O țară care a fost întotdeauna pro extindere europeană în toată regiunea. Probabil că Austria, după acest episod, dacă episodul nu se sfârșește printr-o reparație adusă României și Bulgariei, va pierde. Și pierde și Europa”, a mai explicat Vlad Voiculescu.

Am putea spune că România nu a greșit cu nimic?

„Este evident că ai noștri nu și-au făcut temele și s-a încercat ceea ce în românește înseamnă îngrășarea porcului în ajun. Nu am văzut eforturi ale statului român, eforturi susținute pentru acest obiectiv care a fost, dacă vreți, și umflat. Comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în Bulgaria sau în Croația. PNL părea că are totul în buzunar”, a spus vicepreședintele USR.

„Informațiile au fost proaste, strategia a fost proastă. Ce a discutat domnul Bode la Viena cu ministrul de Interne acolo, ce a nu a discutat? Nu mă pot abține să nu întreb în ce limbă au discutat”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Care este slăbiciunea României?

„Pentru mine este evidentă – și în cazul 10 August și în acest caz, slabiciunea este reprezentată de instituțiile românești. Dacă statul român ar avea un sfert din diplomația din 1918, când statul român a reușit Marea Unire, lucrurile ar fi stat complet diferit. Contează cum ești reprezentat în străinătate, contează foarte mult ce faci acasă. Acum puteam intra în Schengen dacă ne făceam temele”, a mai spus Vlad Voiculescu la Europa FM.

Austria a tratat România ca pe o „cârpă de șters pantofii”?

„Așa pare că și-au permis să ne trateze în acest moment. Atunci când cineva te abuzează este în primul rând vina abuzatorului, dar când se repetă, poate că trebuie să cauți explicații și la tine. Poate că dacă trimiți un domn care a plagiat, care este bănuit că a aranjat licitații și care pare că în general alege scurtături și poate alege și pentru propria țară, probabil austriecii nu au fost îndemnați să fie mai respectuoși cu românii”, a spus Vlad Voiculescu.

Credeți că președintele României este vinovat?

„E imposibil să nu existe căi prin care lucrurile să nu fie reglementate. Îmi aduc aminte de 10 August, când dânsul a scris o postare pe Facebook. Este strigător la cer. Este încă o dovadă a lipsei de interes a acestui domn pentru această țară. Și nu sunt cuvinte mari”, a mai spus Vlad Voiculescu la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Klaus Iohannis, despre Schengen: România a primit un „Nu” nemeritat. Noul vot va fi doar atunci când se va întruni Consiliul JAI | VIDEO