Confidenţialitate

Vizite gratuite la Castelul Peleş

Pentru a marca împlinirea a 133 de ani de la inaugurare, Castelul Peleş poate fi vizitat, astăzi, gratuit.

Accesul turştilor va fi permis începând cu ora 11 şi 15 minute. Ultima intrare se va face la 16 şi 15 minute.

Castelul Peleş a fost construit între anii 1873 şi 1914, la iniţiativa Regelui Carol I, ca reşedinţă de vară a cuplului regal.

Imobilul are 160 de camere, dintre care 80 de dormitoare şi 30 de săli de baie foarte moderne pentru epoca în care a fost construit.

La data de 7 octombrie 1883 a avut loc ceremonia inaugurării castelului, potrivit Muzeului Naţional Peleş.

“În după amiaza zilei de 7 octombrie 1883, ceremonia inaugurării castelului, sediul “noii dinastii’, a început cu o slujbă religioasă şi cu sfinţirea apei, la care au asistat Regele Carol I şi Regina Elisabeta, primul ministru Lascăr Catargiu şi mai mult de 50 de invitaţi din toate corpurile statului, o parte a unui batalion de vânători şi un numeros public din Sinaia şi din Bucureşti. Sosiseră cu Orient Expresul în gara Sinaia şi invitaţi străini, diplomaţi şi redactori ai ziarelor de prestigiu. S-a intonat imnul naţional şi pe turnul cel mare al Castelului s-a ridicat Tricolorul, drapelul naţional, care a fost salutat de trei salve de tun. (…) După ce invitaţii au vizitat Castelul Peleş toţi participanţii la inaugurare au fost poftiţi la un ceai în salonul de muzică unde Regina Elisabeta a cântat acompaniată de pian câteva arii din opere şi două cântece româneşti”, se scrie într-un comunicat.