Confidenţialitate

Virusul West Nile: Centrul de Transfuzii din Capitală testează suplimentar tot sângele donat

Tot sângele care este donat în cadrul Centrului de Transfuzii din București este testat suplimentar, după ce în Capitală au fost confirmate 22 de îmbolnăviri cauzate de virusul West Nile, transmis de țânțari.

Directoarea Centrului, medicul Doina Goșa, afirmă pentru Europa FM că sângele este suspus testelor pentru ca în spitale să nu ajungă sânge infectat cu West Nile.

Această afirmă că cele 22 de îmbolnăviri s-au înregistrat în patru sectoare ale Capitalei.

În plus, medicul Doina Goșa afirmă că donatorii sunt rugați să anunțe Centrul de Transfuzii în cazul în care la câteva zile după donare, au simptomele unei răceli: febră sau dureri de cap, aceastea fiind, de altfel, simptomele obișnuite ale infectării cu virusul West Nile. De asemenea, donatorii trebuie să completeze un chestionar prin care trebuie să anunțe personalul medical dacă au avut înțepături de țânțari în ultimele zile sau dacă au fost în locuri precum parcuri sau lacuri, acolo unde există țânțari mai mulți.

Ministerul Sănătății informează că în perioadă 9 mai-30 august 2017 au fost confirmate, la nivel național, 16 cazuri de meningite și meningo-encefalite cu virus West Nile, fiind înregistrate șase decese, dintre care trei în București și câte unul în județele Buzău, Brăila și Olt. Autoritățile sanitare dau asigurări că acestea sunt cazuri sporadice și că nu există riscul producerii unei epidemii.

Ministerul Sănătății anunța la începutul lunii septembrie că toate aceste cazuri depistate și înregistrate în România sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare.

De asemenea, specialiștii Ministerului Sănătății recomandă autorităților locale să ia măsuri de dezinsecție în localități, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea virusului West Nile. Pe județe, situația infecțiilor cu virusul West Nile este următoarea: București-3 cazuri, Buzău-1 caz, Brăila-1 caz, Constanța-1 caz, Galați-1 caz, Giurgiu-2 cazuri, Ialomița-1 caz, Ilfov-2 cazuri, Olt-1 caz, Sibiu-1 caz, Vrancea-2 cazuri.

Potrivit specialiștilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt totuși simptome precum febră ridicată și dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie să meargă de urgență la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, apăr și simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătății recomandă cetățenilor evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată, cum ar fi parcuri, păduri, ape stătătoare, utilizarea substanțelor chimice repelente de țânțari, montarea de plase de protecție împotrivă țânțarilor, desecarea baltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.