Confidenţialitate

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu vom avea probleme cu sistemul energetic național în această iarnă | AUDIO

Nu vom avea probleme cu sistemul energetic național în această iarnă, ne asigură ministrul Energiei, Virgil Popescu. La o dezbatere organizată de Focus Energetic, ministrul a spus că ne așteaptă o iarnă complicată din cauza turbulențelor de pe piața externă, dar că avem suficiente stocuri de gaze, cărbune și energie electrică pentru a trece cu bine de sezonul rece.

„Este o iarnă complicată nu din punct de vedere meteorologic, ci din punct de vedere al condițiilor de piață regionale, europene și mondiale, dar asigur populația și companiile că nu vom avea probleme cu sistemul energetic național în această iarnă. Sunt în parametri, atât stocurile de gaze naturale din depozite, cât și stocul de cărbune din termocentrale. Sunt exact în limitele programului de iarnă. Hidroelectrica are rezervele din lacuri în parametri normali. Din punctul acesta de vedere nu o să avem probleme la funcționarea sistemului energetic național în această iarnă”, a spus Virgil Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Energiei a precizat că au fost finalizate normele de aplicare a legii aprobate recent de Parlament privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie electrică.

Virgil Popescu promite că plățile se vor face la timp către furnizorii de energie electrică.

„Vrem să facem o evaluare clară la începutul lunii ianuarie, să vedem cum funcționează această lege, dacă este cazul să venim să o corectăm cu o ordonanță de urgență în așa fel încât lucrurile să meargă normal și-i asigur pe toți furnizorii și pe toți participanții în această schemă de ajutor a românilor și a companiilor din România că nu vor avea de suferit cu privire la primirea banilor de la bugetul de stat. Am avut discuții cu ministerul de Finanțe și sunt primul care mă voi bate ca plățile să se facă în timp util”, a mai spus Virgil Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vom avea o iarnă blândă sau o iarnă grea? Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie și director al Școlii Naționale de Meteorologie din cadrul ANM, spune că trebuie să ne așteptăm inclusiv la fenomene severe.

„În situația cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu este exclus niciodată ca această blândețe, cu ghilimelele de rigoare, să fie întreruptă de fenomene severe – viscole, ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiți de astfel de episoade. Cum spun de fiecare dată, în România, o iarnă normală nu este egal cu o iarnă ușoară”, a spus Florinela Georgescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Unsplash / Bernard Hermant

Citește și: Canada: Un deces și mii de evacuări în urma unei furtuni descrise de autorități drept „una la un secol” | AUDIO