Violențe la Betleem, după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul capitală a Israelului

Mişcarea islamistă Hamas a făcut apel la declanșarea unei noi intifade a palestinienilor după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

La Betleem, violențele au început deja.

De partea cealaltă, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că numele lui Donald Trump va  fi afișat în oraș alături de alte nume care au realizat istoria glorioasă a Ierusalimului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

” Este o declarație de război. Nu putem face faţă politicii sioniste susţinute de SUA decât prin lansarea unei noi intifade începând chiar de vineri, 8 decembrie”, a anunțat într-un discurs,  liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

La Betleem, orașul în care s-a născut Isus,  situat la 9 km sud de Ierusalim, dar și la Ramallah,  au izbucnit deja violențele.

Asta după ce miercuri noaptea, palestinienii au stins luminile din pomul de Crăciun, în semn de protest și au ars steaguri americane și fotografii cu președintele Donald Trump.

Forțele israeliene din zonă au fost suplimentate masiv, iar poliția a folosit gaze lacrimogene. S-au înregistrat deja primii răniți.

La rândul său, ministrul de Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini,  și-a exprimat îngrijorarea mai ales în ceea ce privește consecințele  deciziei istorice luate de președintele american.

Ea  a pledat în continuare, pentru soluția a două state: israelian și palestinian.

Uniunea Europeană și statele membre vor continua să respecte consensul internațional concretizat prin rezoluția 478 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite,  a precizat liderul European.

Rezoluția,  adoptată în august 1980, a condamnat încercarea Israelului  de a anexa estul orașului Ierusalim.

Acum, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri,  pentru a discuta despre recunoașterea unilaterală de către președintele american  a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS