Confidenţialitate

Viața lui Răzvan Theodorescu. Exmatriculat în studenție, salvat de la închisoare de Ion Iliescu. „Profesor am devenit târziu, e lucrul pe care îl iubesc cel mai mult”

Istoricul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a murit astăzi la vârsta de 83 de ani. El a fost primul director general al Televiziunii Române după Revoluție, dar și ministru al Culturii, în ultimul mandat ca președinte al lui Ion Iliescu.

 Răzvan Theodorescu a fost istoric de artă și doctor în științe istorice. A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate, fiind apreciat în lumea academică și nu numai.

A fost și profesor la Universitatea de Arte din București.

„Profesor am devenit târziu și este lucrul pe care îl iubesc cel mai mult. Nu ministru, nu senator, nici chiar academician, care este un lucru foarte important, ci profesor”, declara într-un interviu pentru TVR

De altfel, la Televiziunea Română s-a numărat printre prestigioşii consultanţi ştiinţifici ai uneia dintre cele mai longevive emisiuni, Teleenciclopedia.

Perioada de 2 ani, în care a condus televiziunea, a fost marcată de controverse

Decizia lui Theodorescu de a intrerupe emisia din timpul mineriadei din 13 iunie 1990 a fost criticată în repetate rânduri și i-a adus numeroase acuze de servilism politic.

În studenție, a fost exmatriculat și la un pas să fie arestat, pentru atitudini antisovietice, pentru crearea de grup spiritualist.

Avea să afle, ulterior, că Ion Iliescu îl salvase de închisoare.

Amintim și că Răzvan Theodorescu a fost senator PSD din 2000 până în 2008.

Din partid a demisionat 2 ani mai târziu și s-a dedicate doar vieții academice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: A murit Răzvan Theodorescu, academician și vicepreşedinte al Academiei Române. Avea 83 de ani