Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Stă mai bine economia României decât în 2008, când a venit criza?

Cât PSD se luptă cu PSD pentru putere, în lume analiștii economici inventariază lecțiile învățate după criza financiară de acum zece ani.

În acest timp, ministrul Finanțelor de la București e convins că România n-are niciun motiv de îngrijorare.

„Nuuu, România este într-o altă situație, mult, mult mai bună și mult mai departe de o astfel de posibilă criză și de efectele unei astfel de crize, chiar și la nivel internațional. Că vorbim de datorie publică, de partea de deficit, comparând cu 2008 cifrele sunt mult mai bune, mult, mult mai bune astăzi. Grad de încasare, absolut tot; e diferență foarte mare. În absolut toate domeniile, în zonele acestea economice suntem peste, a spus Eugen Teodorovici într-un interviu la Digi 24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă, față de 2008, România stă atât de bine în cifre cum spune ministrul Finanțelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A trecut un deceniu de la căderea gigantului bancar american Lehman Brothers. În septembrie 2008, „Titanii de pe Wall Street” s-au prăbușit fără ca nimeni să fi luat – măcar teoretic – în calcul acest scenariu. În câteva luni, cea mai mare criză financiară după recesiunea din anii `30 s-a rostogolit în întreaga lume.

Marile bănci și-au învățat lecția – joacă azi mai precaut. În plus, noi reguli financiare nu le mai permit să se îndatoreze excesiv. Dar statele?

Domnul Eugen Teodorovici susține că predicțiile celor care văd România pe marginea prăpastiei sunt complet nerealiste. Ministrul Finanțelor vorbește de cifre fără a le menționa explicit. Toate – asigură, însă, – sunt mai bune ca în 2008.

Criza financiară a găsit România, la final de 2008, cu o creștere economică record – de 8,3%. Anul acesta, în cele mai optimiste scenarii, ajunge doar la 5,5%.

Domnul Teodorovici invocă, întâi de toate, datoria publică – suma împrumutată de Guvern ca să-și susțină cheltuielile și să-și plătească ratele mai vechi. Or, față de acum zece ani, România e de trei ori mai îndatorată. În 2008, datoria era la 12,6% din PIB, azi e la aproape 35%.

Față de același Produs Intern Brut, au pierdut teren și veniturile încasate de stat. Acum un deceniu depășeau 32%, acum estimările pentru finalul anului le duc abia la 31%.

Date fiind constrângerile Comisiei Europene, România stă într-adevăr mai bine decât debutul recesiunii la deficit – atunci era de peste 5%, acum trebuie să rămână sub 3% -, la inflație și la cheltuielile publice câtă vreme nu există încă estimări pentru măririle de pensii promise anul viitor.

Oricum, afirmația ministrului Eugen Teodorovici că România e „mult mai departe de posibilă criză financiară” întrucât „absolut toate” cifrele „sunt mult mai bune” decât în 2008 este FALSĂ.