VENEZUELA: Un clopot din bronz de 500 de kg a fost furat dintr-o biserică

Un clopot străvechi din bronz de 500 de kilograme a fost furat cu câteva zile înainte de Sărbătorile de Paşti dintr-o biserică din Cumana, localitate din Venezuela, o ţară profund credincioasă dar afectată de o gravă criză economică.

“Persoane necunoscute au pătruns” în curtea Bisericii Santa Ines, în plin centru istoric al capitalei statului Sucre (nord-estul Venezuelei), şi au subtilizat clopotul, se arată în plângerea depusă de preotul parohiei Jesus Senior şi citată la 26 martie de AFP.

Biserica, declarată monument naţional, a fost ridicată în 1862 şi 1866 pe fundaţia veche a unei biserici din secolul XVIII.

Clopotul, aparţinând edificiului original, era expus în curtea bisericii pe un soclu de piatră.

“Nu ne putem explica cum au putut deplasa acest clopot. Patru oameni nici măcar nu pot să-l clintească”, a declarat pentru AFP Orlando Ramos, membru în consiliul parohial de la Santa Ines.

ONG Centrul serviciului pentru acţiune populară (CESAP) a denunţat dispariţia mai multor statui şi plăci din bronz în ultimele luni în întreaga ţară, afectată de o gravă criză economică şi confruntată cu o penurie a bunurilor de primă necesitate.

“Asistăm la o desfiinţare progresivă a patrimoniului istoric din unele oraşe din Venezuela care nu sunt protejate”, a deplâns acest ONG.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS