VENEZUELA: Nicolas Maduro respinge ultimatumul cancelariilor europene

Preşedintele venezuelean a respins, duminică, ultimatumul dat în ajun de mai multe cancelarii europene pentru a organiza noi alegeri prezidenţiale ca soluţie la actuala criză politică de la Caracas, relatează agenţia Reuters.

Într-un interviu acordat postului tv CNN Turk, Nicolas Maduro s-a declarat dispus unui dialog pe această temă şi nu a exclus o întâlnire cu preşedintele SUA, deşi o consideră „puţin probabilă”.

Donald Trump şi unii lideri din America Latină şi Europa şi-au declarat susţinerea pentru şeful opoziţiei venezuelene, tânărul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar, săptămâna aceasta.

În schimb, Rusia şi Turcia îşi menţin sprijinul pentru actualul regim de la Caracas, pe care îl numesc „legitim”.

În ciuda bogatelor rezerve de petrol, Venezuela se zbate într-o profundă criză, generată de hiperinflaţie şi o penurie de alimente şi produse de primă necesitate, ceea ce a forţat milioane de persoane să se refugieze în ţările vecine.

Continuator al reformelor economice falimentare ale predecesorului Hugo Chavez, Nicolas Maduro a fost învestit pentru un nou mandat de preşedinte, la 10 ianuarie, după un scrutin boicotat de opoziţie şi calificat drept fraudulos.

Armata îi rămâne loială acestuia. Totuşi, ataşatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul Jose Luis Silva, şi-a îndemnat „confraţii militari” să îl susţină pe Juan Guaido.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS