Criză în Venezuela: Liderii europeni îi dau un ultimatum președintelui Maduro

Spania, Franţa, Germania și Marea Britanie i-au dat preşedintelui venezuelean un ultimatum de 8 zile pentru a convoca noi legeri, pe fondul crizei în care se adâncește statul din America de Sud, relatează Euronews.

Cancelariile europene l-au avertizat pe socialistul Nicolas Maduro că, în caz contrar, ele îl vor recunoaşte pe tânărul opozant Juan Guaido drept lider interimar al Venezuelei.

”Dacă în decurs de opt zile nu vor fi convocate alegeri corecte, libere şi transparente în Venezuela, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei”, pentru ca el ”să convoace aceste alegeri”, a scris şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez.

Mesajul a fost întărit de președintele francez, Emmanuel Macron, printr-un tweet în limba spaniolă.

Șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, consideră că Juan Guaido este persoana potrivită pentru a prelua cârma Venezuelei, confruntată cu hiperinflație (1.300.000% în 2018) și o penurie de alimente și produse de primă necesitate. În acest context, în ultimele luni, milioane de persoane au trecut granițele în țările vecine.

Statele Uniunii Europene nu au reuşit să convină, vineri seara, asupra unei ”declaraţii comune” față de situația incendiară din Venezuela.

Juan Guaido beneficiază de sprijinul declarat al administrației SUA și de al unor țări din America Latină, precum Brazilia. În opinia acestora, realegerea lui Nicolas Maduro, continuator al reformelor falimentare ale defunctului Hugo Chavez, s-a făcut în mod fraudulos.

În schimb, în cadrul unei reuniuni găzduite de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Rusia – important partener comercial al actualului regim de la Caracas, pe care îl numește „legitim” – a denunțat un amestec extern în treburile interne ale Venezuelei.

Conducătorii armatei îi rămân fideli lui Nicolas Maduro, invocând o „lovitură de stat” a opoziției politice.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS