Cine este Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei

Juan Guaido a fost numit președinte al Adunării Naționale (forumul legislativ al Venezuelei) la 5 ianuarie 2019, iar miercuri Juan Guaido s-au autoproclamat „preşedintele în exerciţiu” al Venezuelei, depunând și jurământul de președinte în fața susținătorilor săi.

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere’, a spus Juan Guaido de la tribună.

Juan Guaido are 35 de ani și este în politică de aproximativ 10 ani.

Dar cine este Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei?

Juan Guaido a fost crescut în La Guaira, capitala statului Vargas, un oraș de coastă cu unul dintre cele mai importante porturi și aeroporturi din țară, aflat la 30 km de Caracas.

A studiat ingineria industrială la Universidad Católica Andrés Bello din Caracas și a obținut două diplome de licență în administrație publică, inclusiv una la Universitatea George Washington.

Politicianul se declară „îndrăgostit de Venezuela”.

Alături de Leopoldo Lopez, una dintre cele mai cunoscute fețe ale opoziției venezuelene, în anii de studenție s-a alăturat unui grup de tineri care au pus bazele, în 2009, partidului Voluntad Popular (Voința Poporului), care promitea că va ajuta populația să scape de sărăcie și să asigure o democrație în care toți venezuelienii au drepturi.

Doi ani mai târziu, Juan Guaido a intrat prima dată în Adunarea Națională, în calitate de supleant. A fost ales apoi reprezentant de drept al statului Vargas.

În 2015, Juan Guaido a fost printre parlamentarii care au intrat în greva foamei pentru a cere organizarea de alegeri parlamentare. Gestul său nu a trecut neobservat și a câștigat simpatia celor care se opuneau regimului venezuelean. Juan Guaido a devenit liderul opoziției și șeful Adunării Naționale în urmă cu trei săptămâni.

Miercuri, numele său a ajuns să fie în buletinele de știri din toată lumea după ce a contestat actualul președinte al țării sale într-o adunare publică și s-a autoproclamat președinte interimar al Venezuelei.

„Poporul venezuelean a suferit prea mult timp din cauza regimului ilegitim condus de Maduro”, a reacționat rapid președintele american Donald Trump pe Twitter.

În replică, Nicolas Maduro a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, precum și expulzarea diplomaților americani care se află pe teritoriul țării, oferindu-le un termen de 72 de ore pentru a părăsi Venezuela. Mai mult, el a cerut armatei să mențină ordinea și pacea, iar forțele de securitate au intervenit violent în mai multe zone din Caracas, unde s-au înregistrat cel puțin patru morți.

FOTO: https://www.facebook.com/Juan-Guaidó-320241795499710/

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS