Confidenţialitate

Vela: Și în starea de alertă, vom avea metode de sancţionare

Ministrul Afacerilor Interne a declarat, vineri seara, că recenta decizie a Curţii Constituţionale privind amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă “afectează toată România”.

Marcel Vela a anunțat și că, în perioada stării de alertă, care va urma celei de urgență, care expiră la 15 mai, vor exista metode de sancţionare a celor care nu respectă regulile.

“[Decizia CCR} nu mă afectează pe mine, afectează toată România, pentru că este un moment în care statul sau cei care protejează sănătatea populaţiei nu mai au instrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care încalcă regulile şi pun în pericol sănătatea publică. Dar, repet, analizăm această situaţie cu multă celeritate şi cu siguranţă vom avea în perspectiva stării de alertă metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, încălcând regulile sau punând în pericol viaţa celor dragi, să fie sancţionaţi într-o formă sau alta, conform legii”, a declarat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebat dacă după decizia CCR au mai fost aplicate sancțiuni contravenţionale, Marcel Vela a răspuns: “Au fost date câteva avertismente, fără a fi date amenzi pentru prevederile din ordonanţele militare. Evident că au fost date amenzi suficiente pe alte teme care ţin de prevederi ale Codului penal sau ale Codului rutier”.

Cât privește declarația pe proprie răspundere pentru părăsirea locuinței, ministrul a răspuns: “Încă discutăm asupra necesităţii ei şi în ce condiţii. Săptămâna viitoare vom anunţa în mod oficial dacă va fi nevoie sau nu va fi nevoie de declaraţia pe propria răspundere şi, dacă va fi nevoie, doar în ce condiţii va fi solicitată”.

“Avem un pachet de măsuri. Acesta va fi adus la cunoştinţa opiniei publice pentru ca toţi cei care vor fi implicaţi în gestionarea unor noi măsuri să poată lua măsuri astfel încât din 15 mai să le poată implementa”, a precizat Marcel Vela.

“De exemplu, cei care vor avea peste 50 de angajaţi vor fi obligaţi ca să-şi decaleze activitatea, programul, astfel încât să fie o presiune cât mai mică pe transportul public în comun. Ca să dau un exemplu, dacă aveţi 60 de angajaţi, 20 să înceapă programul la 7, 20 la 8 şi 20 la 9 dimineaţa, ceea ce înseamnă o reducere a presiunii pe transportul pulic în comun cu 2/3. în altă ordine de idei, vor fi obligaţi să se doteze cu termometre digitale astfel încât să poată verifica temperatura corpului angajaţilor sau cumpărătorilor la magazine; saloanele de înfrumuseţare să se doteze cu tot ceea ce ţine de dezinfecţii, de curăţenie, de programarea clienţilor, toate condiţile pe care noi le-am anunţat, unele, încă de-acum câteva zile, dar odată cu afişarea lor fiecare om care este interesat, car doreşte să afle aceste condiţii, să poată lua act de ele şi să putem să le implementăm cu succes”, a explicat șeful Internelor.

“Există şansa reală ca să fie ridicate stările de carantină după ce vom face evaluările cu specialiştii în medicină, în tot ceea ce ţine de epidemiologie, de boli infecţioase şi în zona Suceava şi în zona Ţăndărei, dar în acelaşi timp există situaţii în care s-ar putea să intre alte localităţi sau alte zone din localităţi în carantină, în funcţie de răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus. La această oră nu pot să mă pronunţ exact, pentru că nu avem o decizie în acest sens, dar îmi doresc ca până la sfârşitul lunii zona Suceava să fie, clarificată şi evident, şi alte localităţi care sunt acum într-o situaţie, să spunem, neplăcută dar necesară pentru a le proteja sănătatea cetăţenilor care locuiesc îna ceste teritorii administrative, fie că sunt municipii, comune sau părţi, cartiere din alte localităţi, gen oraşe sau municipii’, a adăugat Marcel Vela.

“Sper ca în această seară [vineri – n. red], dacă nu cel mai târziu mâine [sâmbătă] să fie postată de pe site-ul Grupului de Comunicare Strategică din subordinea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Ministerului Afacerilor Interne, chiar pe site-ul ministerului, la fel cum unele norme de aplicare a unor măsuri ge de exemplu ve măsuri se aplică în situaţia deschiderii saloanelor de înfrumuseţare, trebuie să îndeplinească saloanele, aceste norme dacă nu vor fi afişate astăzi, cu siguranţă vor fi afişate mâine. Mă refer, deci, la norme de aplicare pe anumite măsuri, pentru că era materialul foarte stufos să îl afişăm tot, am vrut doar măsurile în sine să fie în primul rând anunţate, şi apoi normele dacă nu… pentru că până acum, seara, am lucrat la ele împreună cu colegii din toate ministerele să găsim cea mai bună soluţie, astfel încât să cetăţenii să fie la curent cu ce dorim să facem în 15 mai şi domniile lor, cei care au responsabilităţi în a organiza fie saloane de coafură, fie magazine, fie operatori economici, fie instituţii, să poată să se doteze săptămâna asta, în weekendul ăsta cu termometre digitale, cu, eu ştiu, tot ceea ce ţine de gestionarea regulilor impuse în starea de alertă”, a concluzionat ministrul.

Miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra prevederilor art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, stabilind că acestea sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.

“Fără aceste amenzi morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți”, a spus șeful statului. “Pericolul epidemiei nu a trecut ieri, odată cu decizia CCR. Responsabilitatea este în continuare aceeași. Regulile și sancțiunile impuse nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecărei persoane. Numai respectând aceste măsuri, putem lua activitățile cotidiene”, a adăugat Klaus Iohannis.

Numărul sancțiunilor anunțate vineri de Grupul de Comunicare Strategică a scăzut sub pragul de o mie. De-a lungul stării de urgență, acestea au fost, zi de zi, de ordinul miilor.