Confidenţialitate

Val de reacții după ce Tudorel Toader a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Criticile din raportul de evaluare întocmit de Ministerul Justiției sunt în număr de 20.

La scurt timp după prezentarea concluziilor,  procurorul general Augustin Lazăr  a anunţat că va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare, dar le-a numit ”ziceri penibile” și ”exagerări vizibile și interesate”.

Augustin Lazăr subliniază că atât controlul Inspecției Judiciare cît și controlul CSM au avut concluzii pozitive, iar în aceste condiții evaluarea ministrului justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.

Pentru că a fost acuzat pentru declarațiile sale, procurorul general menționează că discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO.

”Am nu numai drepturi dar și obligația de a vorbi în apărerea ordinii de drept”, a declarat, miercuri seara, Augustin Lazăr.

În această dimineață, Cristian Tudor Popescu a comentat, în emisiunea Deșteptarea, că ”Singura șansă a procurorului general Augustin Lazăr de a scăpa nedat afară de Tî Toader era să fie mort”. Argumentația scriitorului și gazetarului Cristian Tudor Popescu s-a bazat pe declarațiile mai vechi ale ministrului Justiției. ”Obiectivul de a-i executa pe Lazăr și Kovesi datează din 29 martie 2017, când, după o primă evaluare a celor doi, ca răspuns la ancheta DNA privind legalitatea OUG 13 Noaptea ca hoții, ministrul Justiției declara: În acest moment nu este oportună revocarea lui A. Lazăr și L. Kovesi. Carevasăzică, musai trebuie făcută, dar la momentu potrivit, tovarăși, lăsați-mă, că știu eu când”.

Într-o amplă reacție publicată pe pagina ei de Facebook, Raluca Alexandra Prună, ministrul Justiției care l-a numit pe Augustin Lazăr în funcția de Procuror General, comentează acuzațiile lui Tudorel Tudor.

Între altele, Raluca Prună atrage atenția că ”la momentul formularii propunerii, procurorul Augustin Lazar îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul foarte bine la ultima evaluare profesională, absența vreunei sancționari disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004”.

Într-una dintre puținele reacții ”la cald” de miercuri seara din cercul puterii, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, la rândul său fost ministru al Justiţiei, a declarat că şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi evaluat “exact” cum a fost evaluat procurorul general, Augustin Lazăr.

“Exact ca la domnul Lazăr, fără îndoială şi domnul Toader va fi evaluat. Cine îl evaluează pe domnul Toader? Doamna prim-ministru. Eu aştept opinia doamnei prim-ministru. M-am întâlnit astăzi cu dumneaei şi erau alte chestiuni în Biroul permanent.

Aştept opinia dumneaei, probabil că luni sau marţi, cred că săptămâna viitoare. A făcut şi foarte multe lucruri bune domnul Toader, a făcut şi lucruri mai puţin bune, cum ar fi spre exemplu legislaţia care cred eu că trebuia asumată întâi de minister şi apoi – nu de parlament.

Dacă ne uităm la cea mai importantă legislaţie din ultima perioadă, cea care vizează legile justiţiei, cele trei, sau codurile, cred că aici Ministerul Justiţiei trebuia să fie mai pro-activ”, a declarat Florin Iordache, la Realitatea TV.