Raluca Alexandra Prună, ministrul Justiției care l-a numit pe Augustin Lazăr procuror general, reacționează la acuzațiile lui Tudorel Tudor

Raluca Prună a fost ministrul justiției în România din 17 noiembrie 2015 până la încheierea mandatului în urma alegerilor din decembrie 2016. În perioada cât ea a condus Ministerul Justiției s-a făcut numirea Procurorului General al României, Augustin Lazăr.

Într-o amplă reacție publicată pe pagina ei de Facebook, Raluca Alexandra Prună, ministrul Justiției care l-a numit pe Augustin Lazăr în funcția de Procuror General, reacționează la acuzațiile lui Tudorel Tudor.

Actualul ministru a anunțat, miercuri, seara că va cere revocarea lui Augustin Lazăr.

”Sunt ministrul justitiei care a facut propunerea de numire a domnului Augustin Lazar in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Am obligatia de a raspunde public afirmatiilor ministrului Toader privind pretinsa nelegalitatea a acestei propuneri. Fac urmatoarele precizari:

1. La momentul formularii propunerii, procurorul Augustin Lazar indeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare profesionala, absenta vreunei sancționari disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004.

2. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, inainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat in gestionarea Consiliului. Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazar in functia de procuror general Romaniei confirma indeplinirea tuturor criteriilor legale si a celor de procedura. Avizul a fost dat cu unanimitate.

3. Inaintarea propunerii in vederea numirii de catre Presedintele Romaniei a cuprins toate elementele cerute de lege.

Cateva elemente suplimentare. Procurorul Augustin Lazar avea la data propunerii 34 de ani neintrerupti in profesie si numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul intregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazar era procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, la al doilea mandat obtinut prin concurs organizat de CSM. Consiliul verifica criteriile formale de vechime, calificativ si absenta sanctiunilor profesionale inainte de numirea in functia de conducere.

CSM a verificat indeplinirea conditiilor, in decembrie 2015. cand procurorul Lazar a obtinut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Apel Alba Iulia. Si, asa cum am precizat, in aprilie 2016 cand am inaintat propunerea de numire in functia de procuror general al Romaniei”, scrie Raluca Prună pe pagina ei de Facebook.

Ministrul Justiției propune revocarea procurorului general

Tudorel Toader a anunţat miercuri că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.

Criticile din raportul de evaluare întocmit de Ministerul Justiției sunt în număr de 20.

„Considerăm că actele şi faptele enumerate în prezentul raport, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea managerială a domnului Augustin Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale.

În aceste condiţii, nu se mai poate susţine ocuparea în continuare şi exercitarea de către domnia sa a funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public.

Toate elementele prezentate susţin gravitatea comportamentelor, mesajelor publice ale procurorului general, care, prin managementul realizat, a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional”, a susţinut Tudorel Toader.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS