Utilizatorii Pokemon Go pot fi ţinta unor atacuri informatice

Pokemon Go, jocul lansat şi în România, care a creat o frenezie la nivel mondial, poate fi periculos pentru unii utilizatori, atrag atenţia specialiştii români în securitate cibernetică de la Bitdefender, scrie News.ro.

Pe lângă faptul că cei care joacă Pokemon Go ar putea să nu fie atenţi la drum, riscă să descarce aplicaţii periculoase care ar putea extrage date din telefon.

Programatorii români au identificat aplicaţii care ar putea crea probleme utilizatorilor de telefoane mobile, mai ales atunci când acestea sunt descărcate din alte surse decât cele oficiale.

“Aplicaţiile de mobil populare sunt folosite frecvent de către atacatori ca momeală pentru oameni neatenţi, în special prin descărcarea de aplicaţii periculoase din magazine neoficiale. Utilizatorii trebuie să instaleze aplicaţii doar din magazine oficiale, precum App Store sau Google Play, şi să verifice după instalare permisiunile pe care le acordă.

De exemplu, unele aplicaţii pot acorda dezvoltatorilor drepturi abuzive, precum acces la localizare, microfon, lista de mesaje scrise sau agenda telefonică”, spune Alexandra Gheorghe, specialist în securitate la Bitdefender.

De multe ori, utilizatorii intraţi în patima acestor jocuri au tendinţa să diversifice experienţa şi să descarce hărţi şi personaje aşa-zis îmbunătăţite, din surse care nu sunt recunoscute oficial şi care ar putea avea viruşi sau ar putea permite accesul neautorizat în telefon, de aceea specialiştii recomandă programe de securitate care pot ţine sub control aceste riscuri.

Un alt sfat dat utilizatorilor este să citească toate comentariile celorlalţi jucători, astfel încât să cunoască mai bine vulnerabilităţile.

O altă greşeală ar fi descărcarea de aplicaţii false care se prezintă drept actualizări ale Pokemon Go. De multe ori, acestea sunt trimise pe adresa personală de e-mail.

“Dacă deţineţi un smartphone produs de Apple, evitaţi să recurgeţi la procesul de decodare a sistemului de operare a dispozitivului, cunoscut şi sub denumirea de jailbreak. Acesta dezactivează mediul controlat de securitate a sistemului de operare iOS şi permite accesul aplicaţiilor la diverse funcţionalităţi ale telefonului, fără a mai cere permisiunea utilizatorului”, mai spun specialiştii Bitdefender.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS