Confidenţialitate

USR îl acuză pe ministrul Bode că a plagiat de pe Wikipedia în lucrarea de doctorat. Ghinea: „Apare că este scris de el, dar îl găsești la liber pe internet”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat de pe Wikipedia dar din lucrări aflate pe internet, acuză Uniunea Salvați România. Anunțul vine după ce mai mulți membri ai partidului de opoziție au citit teza ministrului de Interne, aflată la Biblioteca Națională.

Luni după amiază, Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, iar votul va fi dat miercuri.

Coordonatorul departamentului de politici publice în cadrul USR, Cristian Ghinea, acuză că ministrul de Interne a copiat precum elevii, de pe enciclopedia publică online Wikipedia:

„Plagiatul vizibil cu ochiul liber și imediat este acela unde se ia un text de pe Wikipedia sau din descrierea unor articole academice și se pune în teză fără niciun fel de trimitere sau de citare a unei surse. Deci pare că este scris de domnul Bode dar îl găsești la liber pe internet, ce a făcut domnul Bode a fost doar să traducă acest text, dacă mă întrebați pe mine o traducere foarte butucănoasă, pe Google Translate. Sunt mai multe forme, cea mai răspândită în teză dar care cere cel mai mult timp este trimiterea la niște cărți din care se ia text dar nu se pune niciun fel de citat, adică nu ști când începe ce spune domnul Bode și când începe ce spun alți oameni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În ultimele săptămâni, Cristian Ghinea și alți colegi au transcris cu pixul lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, aflată pe două calculatoare la Biblioteca Națională. Apoi:

„Am introdus într-un soft anti-plagiat care ne-a indicat anumite similitudini. O parte din aceste similitudini duc către cărți, articole academice unde ar trebui să avem mai mult timp să le studiem, dar până la urmă ăsta ar trebui să fie jobul universității care a acordat doctoratul. Alte similitudini duc către texte deschise din Google și de pe Wikipedia și pe acelea le-am confirmat, se pot confirma imediat la o simplă comparație între ce vezi pe ecranul calculatorului și ce scrie în lucrarea domnului Bode.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Actualul ministru de Interne și-a susținut teza de doctorat în 2018, la  Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar numele lucrării este  „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.

Cristian Ghinea spune că va cere mai multe date despre această teză universității clujene.

I-am solicitat și ministrului de Interne, Lucian Bode, un punct de vedere, nu avem încă un răspuns.

Citește și: Licitația privind BMW-urile pentru Poliția Română este corectă, spune ministrul Bode. „Cât tupeu să ai să acuzi că s-au făcut specificații cu dedicație?”

Foto: Inquam Photos / George Călin