Confidenţialitate

Ursula von der Leyen: Spionarea jurnaliștilor, inacceptabilă

Cazul Pegasus, un software fabricat de o companie israeliană, la care mai multe guverne ar fi recurs pentru a spiona militanţi, jurnalişti, opozanţi din lumea întreagă, se află în atenția șefei Comisiei Europene.

“Acest lucru trebuie să fie verificat”, dar dacă “se adevereşte” atunci este “complet inacceptabil”, a subliniat Ursula von der Leyen într-o declaraţie făcută presei la Praga.

“Libertatea presei este o valoare centrală a Uniunii Europene”, a avertizat şefa executivului comunitar.

Potrivit unei investigaţii publicate duminică de un consorţiu format din 17 media internaţionale, software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, a 600 de oameni politici, a 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 65 de şefi de companii.

Pe această listă figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împuşcat la câteva săptămâni după apariţia sa pe acest document, precum şi cele ale corespondenţilor străini ai mai multor mass-media, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, Mediapart, El Pais sau AFP.

Programul spion Pegasus, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.

NSO, acuzată cu regularitate că face jocurile regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este destinat să fie utilizat doar pentru a obţine informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.

Ancheta realizată de mai multe publicații se bazează pe o listă obţinută de consorțiul francez Forbidden Stories şi de organizaţia neguvernamentală Amnesty International. Lista ar conţine, potrivit lor, circa 50.000 de numere de telefon selectate de către clienţi ai NSO din 2016 pentru o supraveghere potenţială.

Analiza efectuată de grupul media de anchetă a localizat numeroase numere de telefon în Maroc, Arabia Saudită sau Mexic.

X