Confidenţialitate

Scandalul Pegasus: Jurnaliști spionați printr-un software israelian

Un serviciu de securitate marocan a folosit un spyware (program spion) dezvoltat de o companie israeliană pentru a viza circa 30 de jurnalişti şi şefi ai mass-media franceze, potrivit unei ample anchete.

Dezvoltat de compania israeliană de supraveghere NSO Group, spyware-ul Pegasus permite recuperarea de mesaje, fotografii, contacte şi chiar poate asculta apelurile proprietarului său atunci când este introdus într-un smartphone.

NSO, acuzată în mod regulat că ar fi folosită de regimuri autoritare, a dat întotdeauna asigurări că software-ul său a fost utilizat doar pentru a obţine informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.

“În mai multe rânduri, consorţiul Forbidden Stories şi Security Lab al ONG-ului Amnesty International au reuşit să stabilească din punct de vedere tehnic că infectarea cu Pegasus a avut succes”, scrie Le Monde, mai ales în cazul lui Edwy Plenel, fondatorul site-ului de ştiri Mediapart, al lui Dominique Simonnot, fostă jurnalistă de investigaţii la Le Canard enchaîne, şi al unui jurnalist al Le Monde”, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

“Spionarea telefonului meu şi a colegei mele @LenaBred conduce direct la serviciile marocane, în cadrul represiunii jurnalismului independent şi a mişcării sociale”, a reacţionat Edwy Plenel pe Twitter.

Amnesty International denunţase, în 2020, infectarea telefonului jurnalistului de investigaţie marocan Omar Radi de către spyware-ul Pegasus.

Compania NSO a negat acuzaţiile publicate, duminică, de colectivul Fordidden Stories.