Confidenţialitate

Ursula von Der Leyen propune un plan cu mai multe măsuri pentru a contracara prețurile mari la energie și gaze

Declarații de la Bruxelles în criza energetică. Șefa Comisiei Europene anunță un plan cu mai multe măsuri pentru a contracara prețurile uriașe la electricitate și gaze naturale.

Una dintre măsuri: un preț plafonat pentru gazele din Rusia folosite pentru producerea energiei electrice. Planul va fi dezbătut vineri cu statele membre.

„Rusia manipulează piața gazelor și folosește acest lucru ca o armă de șantaj”, așa și-a început declarați Ursula von Der Leyen.

Șefa comisiei europene a prezentat un plan alcătuit din 5 măsuri în criza prețurilor uriașe pentru energia electrică.

Printre măsuri: statele să economisească energia într-un mod inteligent, mai ales atunci când se înregistrează un vârf de consum, atunci când prețul este ridicat.

Se propune o țintă obligatorie pentru reducerea utilizării electricității în acest interval.

Alte măsuri: redirecționarea unor profituri ale companiilor din energie către suportul acordat de state pentru populație, dar și o eventuală taxă de solidaritate și pentru companiile petroliere.

Ultima măsură se referă la un plafon pentru prețul gazului rusesc cumpărat de Europa, care influențează prețul energiei electrice.

Măsurile vor fi dezbătute vineri cu statele membre, la o ședință unde vor participa miniștii energiei din blocul comunitar.

Citește și: Avertismentul CES: Facturile la curent electric și gaze naturale, imposibil de plătit pentru milioane de angajați din Europa | AUDIO

Foto: Shutterstock