Confidenţialitate

Unul dintre ultimii 12 supraviețuitori ai Holocaustului din România, chemat să vorbească în deschiderea sesiunii parlamentare | VIDEO

Parlamentul și-a reluat miercuri activitatea după vacanța de iarnă. Pentru că vinerea trecută a fost Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, senatorii au început prima sesiune ordinară din acest an cu un moment dedicat victimelor lagărelor naziste. 

Prima ședință a Senatului din prima sesiune ordinară din acest an a fost una solemnă, în deschiderea acesteia fiind invitat să intoneze imnul de stat corul Orfeu din Curtea de Argeș:

Victimele Holocaustului sunt comemorate în fiecare an pe 27 ianuarie, în aceeași zi, în 1945, forţele aliate eliberând lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Pentru că săptămâna trecută parlamentarii încă se aflau în vacanță, acum, la înceoutul noii sesiuni, în Senatul României a fost invitat să vorbească unul dintre ultimii 12 supraviețuitori ai Holocaustului din țara noastră, Octavian Fulop.

Într-un discurs emoționant el a povestit cum a ajuns în 1944, la 13 ani și jumătate, în ceea ce descris ca iadul pe pământ, lagărul Auschwitz-Birkenau:

„În luna aprilie, într-o dimineață ne trezim cu jandarmeria locală, să luăm bunurile ce putem, ne-au strâns la școală, ne-au ținut acolo 3-4 zile sub pază.”

De acolo a fost dus la un ghetou din Târgu Mureș unde se aflau, pe lângă alte persoane, toate rudele părinților săi:

„Nu descriu mizeria din ghetou, maltratările continuau, de a jefui dacă a mai rămas asupra noastră anumite bunuri.”

După 3 săptămâni au fost urcați în trenurile cu care se transportau vitele, câte 70-80 de oameni în fiecare vagon. Fără să știe unde sunt duși:

„La 29 mai, în zorii zilei, am ajuns în iadul pe pământ, la Birkenau. Pe mama nici n-am avut timp s-o sărut, eu am rămas cu tata buni de muncă.”

Octavian Fulop este singurul din familia sa care a supraviețuit în lagărul Auschwitz-Birkenau. La finalul discursului său el a fost aplaudat de senatorii prezenți la ședință.

Intervenția lui Octavian Fulop poate fi urmărită de la minutul 30.45.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Captură video YouTube/Camera Deputaților

Citește și: Parlamentarii revin la lucru. Legi importante, de care depind miliarde de euro, așteaptă să fie dezbătute și votate