Confidenţialitate

Parlamentarii revin la lucru. Legi importante, de care depind miliarde de euro, așteaptă să fie dezbătute și votate

Parlamentarii se întorc miercuri din vacanță. Începe o nouă sesiune legislativă plină de provocări, care va dura până la finalul lunii iunie. Un eveniment în premieră pe scena politică românească este așteptat în această primăvară, rocada guvernamentală în PNL și PSD, lucru care ar putea crea turbulențe în interiorul coaliției.

Sesiunea care debutează miercuri se anunță a fi una plină pentru coaliția PNL – PSD – UDMR aflată la putere. Legi importante, de care depind miliarde de euro de la Comisia Europeană, așteaptă să fie dezbătute și votate.

Vorbim în primul rând de legea privind reforma pensiilor speciale, un proiect deja întârziat, care trebuia adoptat până la finalul anului trecut, dar care abia a ajuns în Parlament.

Guvernul și-a luat angajamentul în fața Comisiei europene că va reduce cheltuielile cu pensiile speciale, dar actul normativ, așa cum a fost redactat de executiv, aduce prea puține modificări.

Un alt pachet legislativ extrem de important sunt legile Educației, în prezent aflate în dispută între PNL și PSD. Liberalii le-au declarat prioritate absolută, în vreme ce social-democrații încearcă să mai tragă de timp.

Tot în această sesiune, Parlamentul va trebui să voteze o nouă lege a pensiilor, până la finalul lunii martie și o nouă lege a salarizării, până la finalul lunii iunie.

Peste șase miliarde de euro depind de adoptarea și implementarea acestor acte normativ în 2023.

Activitatea legislativă ar putea fi însă perturbată de tensiunile din coaliția de guvernare generate de preconizata rotativă guvernamentală.

PNL și PSD au început deja să se contreze pe tema schimbării miniștrilor și a premierului, eveniment planificat pentru data de 25 mai.

Opoziția va avea o misiune dificilă, în condițiile în care este extrem de fragmentată

USR și-a pierdut capacitatea de a folosi principalele instrumente parlamentare, moțiunile simple și sesizările la Curtea Constituțională, după ce Dacian Cioloș i-a provocat o serioasă hemoragie de senatori și deputați.

Singura șansă este alianța cu minuscula formațiune a fostului premier liberal Ludovic Orban, Forța Dreptei.

AUR rămâne în continuare nefrecventabil, un partid considerat extremist, cu care niciuna dintre formațiunile parlamentare nu dorește să se asocieze.

În aceste condiții, simpla depunere a unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului este o misiune imposibilă pentru actuala opoziție.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cum schimbă rotativa politică modul de a conduce țara? Cristian Grosu, Curs de Guvernare: „Vine PSD-ul cu premierul și atunci va fi tentat să arunce cu bani” | VIDEO