Confidenţialitate

Unele lanțuri de magazine au aplicat deja reduceri la alimentele din lista agreată cu Guvernul. Consiliul Concurenței va monitoriza situația | AUDIO

De la 20 de bani pentru un iaurt mic pânâ la 10 lei pe kilogram în cazul brânzei telemea de vacă. Sunt reducerile de preț care au apărut deja în unele magazine, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței pentru plafonarea adaosului comercial. Consiliul Concurenței anunță că va monitoriza marile lanțuri de magazine pentru a vedea dacă există sau nu reduceri de preț la raft.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt deja lanțuri de magazine care susțin că au scăzut prețurile la mai multe produse din lista agreată cu cei din Guvern. Reducerile aplicate de un hypermarket variază între 10 și 18 procente.

Iată și câteva exemple: pentru un kilogram de mălai – de la 6 lei, prețul a scăzut la 4 lei și 90 de bani. În cazul unui litru de ulei – de la 11 lei și 90 de bani, prețul a ajuns la 9 lei și 90 de bani – o diferență așadar de 2 lei.

Un iaurt de 125 de grade costă cu 20 de bani mai puțin, iar un kilogram de telemea cu 10 lei mai puțin comparativ cu luna trecută.

„Mă îndoiesc că se va ieftini ceva”, spune o femeie.

„Urmează să fac cumpărăturile în weekend și chiar sunt interesată să văd dacă într-adevăr prețurile sunt mai mici”, spune o altă femeie.

„Magazinele oricum o să mai tragă una-două zile cu prețurile vechi, să scoată ce au de scos”, spune un bărbat.

Consiliul Concurenței anunță că va verifica dacă în magazine vor exista într-adevăr reduceri de preț

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Vedem cum au evoluat prețurile de la sfârșitul lunii iunie când de abia se anunțau Ordonanța și ziua de 1 august. În felul acesta eliminăm eventualele distorsiuni care au apărut în cursul lunii iulie, despre care s-au făcut speculații”.

În dorința de a reduce inflația, Guvernul și magazinele au întocmit o listă de 14 alimente de bază precum, printre care se regăsesc pâinea, făina, zahărul, uleiul, lactatele și carnea proaspătă, pentru care este limitat adaosul comercial pe întreg lanțul de distribuție pe o perioadă de trei luni. Ulterior se va face și o analiză a impactului în economie a acestei măsuri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noile măsuri fiscale discutate de Guvern: praguri noi pentru impozitare, creșterea TVA pentru alimente