Confidenţialitate

Noile măsuri fiscale discutate de Guvern: praguri noi pentru impozitare, creșterea TVA pentru alimente

Pragul de venituri peste care microîntreprinderile vor achita un impozit de 3% scade la 300 de mii de lei. Angajații din construcții și agricultură vor plăti contribuția la sănătate, iar impozitul pe dividende va crește de la 8 la 10%. Sunt doar câteva din noile măsuri fiscale pe care le pregătește Guvernul, potrivit unui draft al proiectului de ordonanță de urgență.  

Conform acestui draft, consultat de Hotnews, cei care au PFA vor trebui să plătească CASS – contribuții la sănătate – la veniturile totale. Adică 10% din acestea, lucru care lovește puternic în activitățile independente. Mai mult, la contribuția la sistemul de pensii se introduce un nou plafon de 36 salarii minime pe lângă cele de 12 și 24.

IT-iștii vor fi scutiți de impozit doar pentru salarii de până la 10.000 de lei brut și ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator. Iar scutirea se aplică doar la un singur angajator.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt de 1%  pentru cele care realizează venituri de până la 300.000 lei inclusiv și de 3% pentru cele cu venituri peste această valoare. Impozit de 3% ar urma să achite și firmele care se ocupă de editare jocuri de calculator, produse software, servicii IT, restaurante, catering pentru evenimente, alte servicii de alimentaţie și baruri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Persoanele care dețin mai multe proprietăți imobiliare a căror valoare impozabilă cumulată depășește două milioane și jumătate de lei, ar urma să achite – conform draftului proiectului de ordonanță – un impozit suplimentar de 1% aplicat diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale și plafonul de 2.500.000 lei.

Totodată, de la 1 septembrie până la finalul anului, Guvernul vrea să introducă un impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Coaliția PSD-PNL pare să fi convenit asupra creșterii taxei pe valoarea adăugată de la 5 la 9% pentru intrarea la muzee, grădini botanice sau zoo. Același TVA de 9% s-ar aplica la alimente, inclusiv băuturi  alcoolice sau nu, și produselor alimentare cu zahăr adăugat.

TVA de 5% s-ar menține doar la manualele şcolare.

Sursă foto: Shutterstock